“Vi ser inte här hemma vilka hjältar missionärerna är som vi har ute i världen.”

Vackra Thailand.
Båt med den thailändska flaggan.

Till vardags är Emelie Brorström fiskal vid förvaltningsrätten i Karlstad. Men när hon fick höra om Key Cityresan till Bangkok och Kambodja, behövde hon inte tänka länge innan hon bestämde sig för att åka med.

”Jag känner än så länge ingen kallelse till att vara missionär. Däremot tar jag med mig erfarenheten i Thailand för att knyta kontakter och att dela min tro här i Sverige”, säger Emelie Brorström. I Bangkok fick deltagarna vara med amerikanska missionärer när de evangeliserade på Chulalongkorns University. Det är Thailands mest välkända universitet och har 39000 studenter fördelat på 18 fakulteter inom humaniora, samhällsvetenskap, medicin, naturvetenskap och ekonomi. Det ligger på ett vackert campus i centrala Bangkok.

Faculty of Arts, Chulalongkorn University
Chulalongkorns University.

Genom att erbjuda konversationskurser i Hollywood-engelska öppnas också en möjlighet att prata med studenterna om kristen tro. ”Det kändes enormt inspirerande att ta kontakt med studenter och bjuda in dem till konversationskurserna och prata om Jesus. Jag fick också tillfälle att använda min kinesiska”, säger Emelie Brorström. Adrian Bylund, 19, var med på samma Key City-resa som Emelie. Han förbereder sig för att göra ett kvällspass på snabbmatsrestaurangen Sibylla i Örnsköldsvik. Tankarna har han fortfarande kvar i Kambodja, dit deltagarna åkte för att vara med på ett ungdomsläger.

Vackra stränder i Kambodja.
Vackra stränder i Kambodja.

Missionsinspiratören Annelie Lennartsson, som var reseledare i Bangkok och Kambodja, är enormt nöjd med resan. Intrycken har inte hunnit smälta ned ännu till insikter och är såpass färska att minnena ännu inte hamnat i något album. Hon känner sig glad över att unga svenskar i år för första gången haft möjlighet att åka till samtliga av våra Key Cities under oktober månad. En möjlighet som är tänkt att återkomma varje höst. I första hand handlar det om Bankok i Thailand, Dar-es-Salaam i Tanzania och Kairo i Egypten som är nyckelhuvudstäder. ”Dels handlar det om att nå ut och starta Bibelupptäckargrupper och dels handlar det om att inspirera unga människor för mission”.

Dar es Salaam. Key City i regionen östra afrika.
Dar es Salaam. Key City i regionen östra afrika.

Huvudsyftet med resorna är att exponera ungdomarna för mission, ge dem möjlighet att knyta kontakter med missionärer ute i fält och att sedan så småningom få ett eget engagemang och kanske resa ut på fältet själva. ”Alla kan ju naturligtvis inte resa ut på fältet. Det behövs människor i hemförsamlingarna också som brinner för mission och som kan inspirera”, säger Annelie Lennartsson. Både Emelie Brorström och Adrian Byström rekommenderar andra ungdomar att ta chansen att åka med på en Key City-resa. ”Man behöver inte alls ha förkunskaper eller ha teologisk utbildning. Det är bara en enormt givande och rolig resa som har gett mig flera nya kontakter”, säger Emelie Brorström.

“Vi ser inte här hemma vilka hjältar missionärerna är som vi har ute i världen.”

FOTNOT: Denna text är från IBRAs tidning Signalen och är editerad.

Ge ett bidrag


Om författaren

Cecilie Östby

“Vi ser inte här hemma vilka hjältar missionärerna är som vi har ute i världen.”