HakanBT

Det finns vissa människor som inte bara nöjer sig med att födas, leva och dö i något slags förutbestämt mönster. Istället verkar de vilja söka sanningen och blir absorberade av att leva sina liv fullt ut.

Hakan är den sortens människa som inte tycks göra något styckevis och delt. Han har dessutom hunnit med att avverka två olika liv innan han till slut fick besök av Jesus.

I sitt första liv var han muslim. Han hade en del funderingar över hur man kunde säga att islam är en fredsälskande religion, när han runt omkring sig såg hat, våld och krig. Han bestämde sig för att studera Koranen och doktrinen mer ingående för att få svar på sina frågor. Ju mer han läste, desto mindre trodde han på denna motsägelsefulla Gud.

”Det gjorde mig faktiskt till ateist”, säger han.

I Hakans andra liv räckte det inte att bara konstatera att han inte trodde på någon gud. Han blev också en hängiven marxisist, blev ledare för en kommunistfraktion som planerade att iscensätta en revolution.

Trots sin hängivenhet, skapade inte heller kommunismen några djupare spår i honom. När han fick erbjudande om ett gratis Nya testamente tvekade han inte att ta emot det och läste igenom det två gånger.

”Jag tyckte om Jesu undervisning, men det andra gav mig ingenting. Inte då”, säger han.

De kristna som gav honom testamentet erbjöd både gemenskap och förbön. Men allt de sa och gjorde lämnade honom helt oberörd. I alla fall när han var vaken. Två nätter i rad drömde han om Jesus som han läst om.

Men det skulle krävas ett besök av Jesus själv för att han skulle ändra riktning i livet ännu en gång.

Hakans tredje liv inleddes en kväll när han bad till den Gud han inte trodde på: ”Finns du Gud måste du ge mig bevis i natt.”

Och det var då Jesus kom in till honom, satte sig på sängen och läste de fyra evangelierna högt för honom.

”Det tog flera timmar. Flera gånger såg jag över hans axel och såg vilken bibelbok han läste ur. Och jag såg att det var på turkiska”, säger han.

Hans upplevelse möts ofta med en mild skepticism. Men han vet vad han varit med om.

”Det här var ingen dröm. Jag sov inte. Jesus satt där hos mig. Och jag tyckte inte att det var något övernaturligt. Inte förrän han läst färdigt och plötsligt försvann. Då skakade jag i hela kroppen.”

Även som bekännande kristen är han – sin vana trogen – hängiven och är nu en av de viktiga kugghjulen för att förmedla kristen tro genom tv-kanalen Kanal Hayat*.

”Kristendomen är som en sluten box för de flesta turkar. Folk vet inte var kristen tro är. Ändå har man en massa föreställningar om vad det är att vara kristen. Kanal Hayat öppnar boxen för dem, de får se vad den innehåller. Och de får veta vad Gud kan och vill göra i människors liv”, säger han.

* Kanal Hayat är en turkisk tv-kanal som sänder kristna program 24/7 och stöds bland andra av IBRA.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.