Mannen på bilden är inte densamma som i artikeln.

Mannen på bilden är inte densamma som i artikeln.

Han beskriver sitt gamla jag som ett mänskligt vraken sektmedlem med psykiska problem, ett pajat äktenskap och självmordsförsök. Beskrivningen går inte ihop med den sympatiske killen vi träffar, han med de glada, glittrande ögonen. 

Det skulle kunna bli en lång berättelse om Sinans gamla liv- men vi koncentrerar oss på hans nya istället. Efter ett uppfriskande te-glas kommer han igång att berätta om när han började titta på Kanal Hayat*. I det första programmet tyckte han pratet var ganska löjligt, i det andra tog programledaren upp frågor som Sinan själv hade, och i det tredje kände han att något i budskapet berörde hans hjärta.

– I slutet av programmet sade pastor Gucli**; ”Gud kallar dig. Han vill att du ska vara hos honom, så han väntar på dig. Gud har en plan för alla, men en speciell plan för Dig.” Det rörde mig speciellt.  Det blev som en öppen inbjudan till mig. Efter det började jag titta på kanalen så ofta jag kunde.

Men samtidigt fick Sinan allt större problem, med sitt byggjobb, med sig själv, och i familjen. Han fick diagnosen antisocial personlighetsstörningar och schitzofreni, och blev inlagd på sjukhus. Frun lämnade honom, och barnen sattes på barnhem. Han försökte ta livet av sig, men blev inte ens skadad.

– När jag tittade på kanalen kändes det som om något kom in i mig, och gav mig en vila och ro. Jag kände inga kristna, det enda jag hört om Jesus var genom kanalen. Där fick jag min undervisning om tron, och vägen jag ville gå.

Speciellt pastor Guclis ord upplevde Sinan som mycket äkta. De förmedlade en känsla av att han ville att tittaren skulle blir räddad. Att Gud vill rädda människan. Under ett år tittade Sinan på tv-kanalen. Men samtidigt kändes hans liv allt mer hopplöst. Frun stack för gott, och han försökte än en gång ta sitt liv.

– Jag hade inget hopp kvar, det enda jag längtade efter var döden. Men så tänkte jag: ”Jag kanske ska ringa Kanal Hayat, och höra om de har nåt att säga om detta. Tänk om det finns något hopp som de kan berätta om?”

Så Sinan kontaktade kanalen och fick prata med Hakan (se artikel på sid 14-15).

– Hakan erbjöd sig att träffa mig, och be för mig. När jag hörde ordet ”bön” kände jag att jag borde tacka ja till träffen. Jag förstod att bön var något starkt.

Sedan följde tre veckor då Hakan och Sinan samtalade och bad. Och en dag var Sinan redo att säga att han ville följa Jesus. I samma veva slutade Sinan med de tunga mediciner han tagit under en längre tid.

– Det gör mig extra glad att Gud har gjort en storstädning  hos mig, vad det gäller det. Tänk att läkarna sagt att jag hade en kronisk psykisk sjukdom… för mig är detta ett stort under, säger Sinan, och hans ögon bokstavligen glittrar vid de orden.

– Jag har ju läst i Bibeln att församlingen är Jesus kropp. Jag tänker att om jag är en del av den kroppen kommer han inte låta mig falla. När jag har tagit emot Jesus som min “husvärd” kan han ”städa” hos mig. Jag tackar Jesus för att han har gjort en storstädning, inte bara en gång, utan flera gånger! Jag litar på att han som har skapat mig, och äger mig, ska fullborda sitt arbete med mig.

Sinan ger ett exempel på, hur han själv har förändrats, sedan han tog emot Jesus.

– Jag har en bror. Vi har alltid bråkat och varit osams, men när jag blivit frälst gick jag till honom, och bad om förlåtelse! Här om veckan var jag och fiskade med honom, och kunde då blanda skämt med att berätta om min tro.

Sinan skrattar hjärtligt, och förklarar: ”Jag har lärt mig att sluta fred med dom jag hade problem med tidigare, att börja älska dom som jag hatade.”

Sedan berättar han att han fortfarande lever skild från sina barn.

– Det sliter sönder mitt hjärta… Men jag försöker att dag för dag lita på hans plan för mig, och överlämna mig i hans händer. Jag tror att allt kommer att ordna upp sig i mitt liv, bit för bit, så jag tror att Gud tar hand om mina barn också.

Hakan från Kanal Hayat är Sinans andlige far. Som undervisar och peppar honom. Han har också introducerat honom i en kyrka och till en Alfagrupp som träffas en gång i veckan.

– Jag har en sådan kärlek, och längtan efter att vara med syskonen här i kyrkan. De är min familj. Jag är kär i var och en! Alfakursen ger mig väldigt mycket, och lär mig mycket om tron. Det är ljuvligt att få undervisning från Bibeln.

Det sista vi ser av Sinan, är när han sitter, omgiven av sina ”Alfa”-kompisar, och äter pasta och korv, och skrattar och pratar. En varm mänsklig gemenskap, innan en efterlängtad bibelundervisning av Hakan.

*Kanal Hayat är en turkisk kristen tv-kanal, som bland andra IBRA och Ljus i Öster från Sverige står bakom. Kanalen sänder dygnet runt, sedan mars 2007.

**Pastor Gucli Erman har ett bibelundervisningsprogram som sänds fyra gånger dagligen.

FOTNOT: Artiklen är hämtad ur IBRAs tidning Signalen.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.