TurkietMariaLevanderIBRA
– Vi måste berätta om allt det fantastiska som händer ute i världen för svenska ungdomar! Det säger Pingsts missionsinspiratör Annelie Lennartsson som i våras tog med sig två unga svenskar till Istanbul i Turkiet för att få uppleva IBRAs arbete på nära hål. Filmer från besöket kommer att premiärvisas under kommande Nyhemsvecka.

För Cornelia Byström, från Örnsköldsvik och John Öberg från Boden blev det något annat än en semesterresa.

Cornelia, vad fick du ut av resan?

– Utöver en massa härliga minnen fick resan mig att inse hur mäktig Gud är. Hur häftigt det är att vi tror på samma, oavsett var i världen vi är, och vilken gemenskap det ger oss. Resan har fått mig att inse att jag inte har någon anledning alls att inte berätta om min tro för andra, eftersom jag haft en sån tur att födas i ett land där man slipper vara förtryckt för sin tros skull.

Hur är det att leva som ung troende i Turkiet?

– Jag fick intrycket av att de kristna i Turkiet, speciellt de som kommer från en muslimsk bakgrund, lever under ett stort tryck både från släkt och övriga samhället, säger Cornelia. Det är som om de automatiskt blir väldigt ensamma. Familjerna vänder sig ifrån dem och kompisarna överger dem. Det fantastiska är att de fortfarande är fulla av hopp och glädje, och tar varje chans de får att berätta om sin tro. De kristna står starka tillsammans, oavsett hur situationen ser ut.

Var det något möte som gjorde ett speciellt starkt intryck på dig?

– Det måste ha varit mötet med Rüveyda, menar Cornelia. Hon var 22 år och hade inte varit kristen jättelänge. När hon berättade om sin tro för sin familj anklagade hennes mamma henne för att ha svikit familjen, och hennes syster bröt all kontakt med henne. Trots att jag och Rüveyda knappt kunde kommunicera utan tolk, kändes det som om vi hade ett sånt starkt band mellan oss. Hon var den första kristna ungdomen som vi träffade i Istanbul.

IBRA, tillsammans med filmaren Mikael Ginal, har nu satt ihop fem korta filmer som handlar om IBRAs arbete i Turkiet (genom tv-kanalen Kanal Hayat) och vittnesbörd från turkiska ungdomar som funnit Jesus. Filmerna ska visas främst på ungdomsmöten under sommarens konferenser i Hampetorp, Nyhemsveckan och Lapplandsveckan.
– Jag hoppas att missionen på så sätt ska komma nära, säger Annelie Lennartsson. Det är svenska ungdomar som i filmformat berättar om mission för andra ungdomar. Cornelia och John kommer delvis finnas med på sommarkonferenserna.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Säg Ja nu och ge en gåva. Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 100 länder på 60 språk. Bli månadsgivare ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.