youth-570881

55 svenska och egyptiska ungdomar träffades under några dagar i augusti i Egypten för att fokusera på ”Lärjungaskapande”. Det är andra året i rad som Filadelfia i Stockholm arrangerar detta. Adam Dufgran och Josefine Korhonen rapporterar.

– Öppna munnen! ropar Selvia och kastar en vindruva över bordet. Druvan missar en svensk ungdoms huvud med en halvmeter. Båda börjar gapskratta och lutar sig bakåt i stolarna. Vi sitter i en högljudd och fullpackad matsal i Beit el Salaam, en stor konferensanläggning i Alexandria, Egypten. Här hålls en konferens för både svenska och egyptiska ungdomar. Målet är att kristna från de två länderna ska mötas och lära sig av varandra. Selvia är en av reseledarna för den svenska gruppen. Hon kommer ursprungligen från södra Egypten men arbetar nu i Kairo hos en av IBRAs samarbetspartner.

– Svenskar är verkligen fina personer, säger hon. Vi är väldigt nära varandra och delar samma tro. Och jag lär mig mycket från dem om hur man kan älska Gud. Konferensdeltagaren Shady fick höra talas om evenemanget genom en vän och såg fram emot att lära känna svenskarna. Dessutom tycker han att det är skönt att komma ifrån Kairo, som omväxling.

– Här kan man tänka i lugn och ro, be och få lite egentid. Inget internet, ingen stress, till skillnad från i Kairo, berättar Shady.

Konferensen är uppdelad i tre delar med lovsång, predikan och workshops, där man diskuterar och arbetar med olika ämnen som musik, drama, radio och folkbildning.

– Jag gillar det, fortsätter Shady. Workshops är något som jag inte varit med om tidigare. Bäst gillade jag den om folkbildning, det var något oväntat, jag har aldrig hört om det förut. Ann-Sofi från Rosvik i Sverige är i Egypten för första gången. Sommarhettan är slitsam men hon njuter av en kall dryck i skuggan.

– Det är väldigt trevligt när vi är blandade svenskar och egyptier. Egyptierna är så positiva, och de kommer fram och pratar med en utan problem. Hit skulle jag vilja åka tillbaka.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.