Dotter med sin mor

OBS: Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

Marias liv är dramatiskt och fullt av förskräckliga händelser. Det hon berättar låter som handlingen i en skrämmande roman. Men det är inga uppdiktade historier utan verkliga händelser, och de har format hennes liv och lett henne fram till den plats där hon är i dag. Maria har gjort en lång resa, inte bara geografiskt – från Baku i Azerbajdzjan till Borås i Sverige – utan även som människa. En resa från misär till ett glädjefyllt nytt liv.

– Ända sedan jag var barn har jag haft ett fruktansvärt liv, säger Maria. Hon berättar om en fasansfull uppväxt med en elak styvfar, om ett misslyckat äktenskap, om en husbrand som höll på att ta hennes liv och om missfall efter missfall. Livet ljusnade när hon till slut fick ett barn, pojken Kabil. Äntligen var hon väldigt lycklig, och hade det bra ställt ekonomiskt. Men lyckan skulle inte bli varaktig. – Jag har alltid arbetat, men ju bättre jobb jag hade, desto fler fiender fick jag. Jag drev en stor textilfabrik när några av mina fiender kidnappade min son, som då var två år.

Jag sålde nästan allt jag ägde; smycken, guld, hus, för att kunna betala lösensumman för min son och få honom tillbaka. Maria fick hem sonen när han hade varit hos kidnapparna i över en månad. Då var han så sjuk att han dog tre veckor senare. Livet föll totalt samman för Maria. Mannen lämnade henne, och själv flydde hon till huvudstaden Baku. Det som hände under de följande åren är en lång historia. Hon träffade en ny man, och tillsammans fick de dottern Fatima som föddes 1997. Marias liv var strävsamt och bestod av mycket och hårt arbete. Pengarna kom och gick och hon upplevde både fattigdom och rikedom. Mannen försvann ut ur hennes liv, men kvar hade hon ändå sin älskade dotter som hon nu kämpade för. Men det fanns en skugga från det förgångna som började växa sig allt mer hotfull.

– När maffian märkte att jag började få gott om pengar igen ringde de och började hota mig: Om du inte ger oss pengar så kommer samma sak som hände Kabil att hända med Fatima. Jag kunde inte sova på nätterna.
Skräcken för vad som skulle kunna hända dottern fick Maria att fly landet, och de kom så småningom till Sverige. Det var på hösten 2008. – När jag kom hit var det jättejobbigt. Jag kände ingen. Jag var fruktansvärt rädd för hur det skulle gå om de tvingade oss att återvända till Azerbajdzjan. Den första tiden i Sverige var hemsk. Maria hade en blodsjukdom som blev allt värre, och Fatima mådde oerhört dåligt. All press, stress och rädsla dottern levt med under lång tid gjorde att hon till sist kollapsade. I ett år och fem månader var Fatima helt apatisk och inte kontaktbar. När Maria mådde som sämst kunde hon inte själv ta hand om sin dotter, så Fatima blev omhändertagen.

Det var vid den här tidpunkten – det kan man se i efterhand – som den stora vändpunkten började närma sig. Maria kom i kontakt med ett svenskt par, Olle och Britta, från Svenska kyrkan. De hjälpte henne med väldigt mycket. De besökte henne, de spelade gitarr och sjöng lovsånger för henne och de gav henne ett Nya testamente på azeriska. – Olle och Britta är änglar, intygar Maria. Jesus skickade dem till mig! Jag började läsa Bibeln då, men jag förstod den inte. Jag är ju född i Azerbajdzjan, var muslim och var van att läsa Koranen. Det var som om jag nu hade hamnat vid ett vägskäl och inte visste vilken väg jag skulle ta.

Det var i egenskap av tolk som Gülhan först kom in i Marias liv. Gülhan, en kvinna från Turkiet som bott i Sverige i många år, blev inkopplad av Tolkförmedlingen för att hjälpa Maria i kommunikationen med myndigheter. Turkiska och azeriska är snarlika språk, och därför föll det sig så att Gülhan kom hem till Maria för att tolka. Men hon skulle komma att betyda mycket mer för Maria än ”bara” tolk – hon skulle ge henne nyckeln till att lära känna Jesus. Gülhan hade några år tidigare själv fått göra en frälsningsupplevelse. Uppfylld av sin tro började hon samtala med Maria om Jesus. För Gülhan betydde den kristna turkiska tv-kanalen Kanal Hayat enormt mycket. Hon beskriver sitt liv med Jesus som en tur med berg- och dalbana fram tills sommaren 2007, då hon började titta på Kanal Hayat.

– Det förändrade verkligen mitt liv, säger hon med eftertryck. Nu rekommenderade Gülhan Maria att titta på kanalen hon också. För att Maria skulle kunna se Kanal Hayat fixade Gülhans man en parabol åt henne. Maria hade hört om Jesus och läst Bibeln på azeriska, men det var först när hon fick tillgång till Kanal Hayat som hon verkligen började förstå budskapet.

– När jag lyssnade på Güçlü, en av tvpastorerna, blev jag alldeles gripen av det han sade. Jag insåg att det fanns räddning för mig. Jag såg på Güçlüs program varje dag, och när jag tog del av programmen ledde det till en förändring i hela mitt liv.– Jag är så glad, utbrister Maria. Jag har aldrig, sedan jag föddes, varit så glad! Tidigare har jag bara lidit, men nu har jag en lycka och en underbar känsla – känslan av att Gud är med oss.

– Kanal Hayat har gjort mycket i mitt liv, den har hjälpt mig att återvända till livet, säger Maria. Jag fick ju lära känna min Frälsare genom kanalen, och när jag lärde känna Jesus Kristus förvandlades mitt liv. Och Bibeln, som för Maria var ganska obegriplig i början, förstår hon mer och mer av, tack vare teven.

– Jag lär mig så mycket av programledarna, säger Maria. När de citerar Bibeln läser jag själv samma verser, plus det som står före och efter. Varje gång jag lyssnar får jag ett nytt perspektiv. Kanal Hayat är mitt liv!

– En gång när jag var sjuk och tittade på tv sa Isik Abla*: I dag ska vi be för någon med en blodsjukdom. Hon bad, och min yrselförsvann. Eller när jag varit deppig, då har Isik Abla kunnat säga: I dag ber vi för dig som är deppig! Det känns som hon får tips från någon, säger Maria och skrattar. Hur har det gått för Marias dotter Fatima, eller Kristina som hon kallas i dag? Maria berättar tacksam om en levnadsglad tjej som dansar, spelar gitarr och sjunger. Detta är Kristina i dag: frisk, glad, frälst och duktig i svenska. Maria känner sig stark, och efter att hon döptes förra året har hon varit frisk. Uppehållstillståndet är klart, lägenhet ordnad, och Pingstkyrkan i Borås är Marias församling.

– Allt fanns med i Guds plan, säger Maria. Han vägledde oss hit till Sverige. Jag fick fiender i Azerbajdzjan och fick lämna allt jag ägde, men Gud har gett mig tillbaka allt. Både jag och min dotter älskar Jesus och har fått kärlek och glädje från honom. Jag har aldrig varit så lycklig som jag är nu. Jag är född på nytt, och fri!

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.