arabs-618749_640

Mannen på bilden har inget med artikeln att göra.

Sameer kommer från en välbeställd familj i Jemen. Redan som barn började han ifrågasätta all form av religion, men han höll skenet uppe och låtsades vara muslim som alla andra. Av olika anledningar kom han så småningom till ett land i Europa där han hamnade på en flyktingförläggning. Hemma i Jemen var han van att få allt han ville ha, materiellt sett, men nu hade han hamnat i en situation då han förlorat allt. Att vara i ett främmande land, hopträngd med en massa andra människor I ett litet rum, utan pengar och utan visshet om framtiden, gjorde att hela livet kändes meningslöst.

– Jag bestämde mig för att gå och köpa råttgift och ta livet av mig, berättar Sameer. Jag var helt tom på insidan. En kväll när alla mina kompisar var ute på krogen och jag var ensam hemma, gav jag Gud ett ultimatum: Om du inte tar kontakt med mig innan klockan nio i morgon bitti tar jag livet av mig!

– Jag somnade, och drömde något som kom att förändra hela mitt liv! Jag såg Jesus, och han frågade mig varför jag grät … Sameer återger en dialog han hade med en stor, ljus figur med spikhål i händerna. Det var Jesus. Jesus ber Sameer titta på honom, säger att han är Gud och att han låter Sameer gå igenom den här situationen för att Sameer ska komma till honom. Jesus ger honom tre viktiga löften: att Sameer ska få stanna i det land han hamnat i, att ingen ska kunna göra honom illa, och att Sameer ska bli välsignad och att andra ska bli välsignade genom honom. I drömmen får han ocks. se ansiktet på en kvinna som ska visa honom den rätta vägen.

– I en hel vecka sökte jag efter kvinnan jag hade sett i drömmen. Till slut började jag tvivla på att jag skulle hitta henne. Men så plötsligt var hon där, i mataffären! Jag sprang efter henne och berättade om min dröm. Det visade sig att kvinnan var präst, men att hon inte hade tid att träffa Sameer förrän tre dagar senare. Men nu, när en veckas sökande var över, kunde han inte tänka sig att vänta I tre hela dagar på att få höra vad Gud ville säga genom kvinnan.

Prästen fick helt enkelt lägga om sitt schema. Redan samma dag började hon ha bibelstudium med Sameer. En vecka senare var han döpt.

– Mitt liv blev helt förändrat, säger Sameer om sin omvändelse. I dagsläget vågar inte Sameer återvända till sitt hemland. Någon skickade en bild på Sameer när han döptes, till hans familj i Jemen. Du är död! Jag kommer att döda dig om du kommer hit! var hans pappas reaktion.

– Men jag tackar Gud ändå, säger Sameer. Allt det Gud lovade mig i drömmen har han hållit: jag har fått uppehållstillstånd I detta land, ingen har lyckats skada mig trots att de försökt döda mig flera g.nger, och jag får vara till välsignelse för andra. En del av välsignelsen handlar om vad Sameer får betyda genom radion. På olika vägar fick han kontakt med en pingstförsamling i den stad där han bor, och så småningom kom han i kontakt med IBRA. I dag gör han radioprogram för IBRA på jemenitisk arabiska – program som sänds över Jemen.

– Det är härligt att höra om människor som lyssnar och är intresserade av budskapet! För mig är det viktigast att de lyssnar, sedan är det Guds jobb att dra dem till sig. Jag vill att varje muslim ska lära känna Jesus! Det som driver Sameer i hans arbete är tron att hans landsmän ska få möta Jesus. Han säger att det bara finns runt två tusen Jesus-troende i Jemen i dag, ett land med cirka 23 miljoner invånare.

– I dag är Jemen enligt lagen ett muslimskt land. Men Gud har i en dröm visat mig att det kommer bli ett land fullt av Jesustroende! säger Sameer.

FOTNOT: Texten är hämtad från boken ”Funnen av Gud”, utgiven av IBRA.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.