orphan-1139038_640

Allt missionsarbete behöver inneslutas i bön. Men för att vara konkret i vår bön måste vi ha insikt i de andliga realiteterna på den plats vår förbön gäller. Historia, religion, traditioner och människornas andliga aktiviteter idag är något av det vi bör känna till för att i bön kunna bryta ner andliga fästen.

Arabiska och persiska köpmän rörde sig längs Swahilikusten (östra Afrika) redan före Kristi födelse. Den första kända dokumentationen härifrån är från omkring år 70 efter Kristus, då en romersk sjöman besökte området. Hans reseberättelse beskriver alla de arabiska handelsstationer som han besökte.

När islam formades på den arabiska halvön tog köpmännen med sig sin nya religion till Swahilikusten. Med tiden blandades köpmännens religion och språk med den lokala befolkningens tro och språk.

Den arabiska dominansen under århundraden syns ännu tydligt i arkitektur och levande traditioner längs Afrikas östkust. Oavsett stamtillhörighet bekänner sig människorna till islam. Många av de gamla handelsorterna är idag kända centrum för verksamma häxdoktorer. Var den traditionen har sitt ursprung är inte lätt att få bekräftat, men rötterna är djupa och de andliga krafterna påtagliga.

De viktigaste handelsvarorna var slavar, elfenben och guld. Och slaveriets andemakt tycks fortfarande hålla många fångna i själ och tanke. Rädslan för förbannelser och onda andemakter förlamar fortfarande många. Jakten på starkast möjliga skydd mot ondskan dränerar familjernas ekonomi. Okunskapen håller fortfarande många som slavar.

Omar (fingerat namn) från Dar es Salaam kommer från en relativt framgångsrik familj. Han är i trettioårsåldern, är gift och har ett litet barn. Han drabbades av en fruktansvärt svår värk överallt i kroppen, framförallt i magtrakten. Läkarna hittade inte orsaken.

Omar kunde inte längre sköta sitt jobb. Familjen samlade ihop pengar till specialistbesök i Indien och Tyskland, men utan resultat. Värken fortsatte med outhärdlig styrka. Besök hos lokala häxdoktorer och muslimpräster gav inte heller lindring.

En dag hörde Omar om Jesu helande makt via ett radioprogram, producerat av Ibras swahiliteam. Han ringde upp och bad om hjälp. Det blev både telefonsamtal och besök hos medieteamet i Arusha. Varje gång han fick förbön blev han bättre, men snart var problemen tillbaka.

En dag frågade en förebedjare Omar, om han hade några föremål som han fått av häxdoktorer för skydd och hjälp. Då kom han ihåg de amuletter som han en natt grävt ner vid grinden där hemma.

När amuletterna grävts upp och bränts i Jesu namn blev Omar helt fri. Värken lämnade honom. Förändringen var så dramatisk att alla i familjen lämnade sina liv till Jesus.

Bön i Jesu namn befriar! Alltså kan vi alla vara med och förvandla Swahilikusten.

Böneämnen:

* Ta fram en karta över Afrikas östkust. Be att den helige ande pekar ut vilken ort du specifikt skall be för. Be om andlig seger för den orten under minst 30 dagar.

* Be om befrielse för dem som är andligt och själsligt fångna.

* Be att Gud reser upp ett starkt nätverk av förebedjare, som dagligen kan be för ett andligt genombrott längs Swahilikusten.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.