Mur mellan Israel och Palestina.

De hade ett tryggt och skönt liv. Bra jobb, plats i äldstekåren i församlingen och två välartade barn. Allt de kunde tänka sig.

Då bad Tania om att få tjäna Gud på samma sätt som Abraham. Hon blev bönhörd.

”Det är en galen tro med stora risker, lydnad och vi vet aldrig vad som ska hända från den ena dagen till den andra”, säger hon.

Att bli ledd in i sin kallelse är inte alltid den enklaste vägen. Det vet Tania och hennes man Elia. De var äldste i sin församling i Jerusalem och levde ett bra liv. Men de kände starkt för palestinierna och kände att deras kallelse fanns där.

”Vi är själva palestinier och det känns naturligt att finnas där vårt folk är”, säger Tania.

Genom sitt arbete ledde Elia ett projekt i ett palestinskt område. En dag när han var där bad han Gud om att visa honom var deras kallelse fanns. Han fick en uppenbarelse att Jesus gick bakom honom. Han frågade om inte Jesus skulle gå före, men fick då svaret: ”Du vet var du ska gå. Jag finns här och backar upp dig.”

Utan att Elia och Tania hade pratat om det, började de gå på visningar i det palestinska området. En lördag hittade de rätt.

”Vi hade inte ens pratat om att flytta. Men på två veckor hände allting. Vi flyttade från Jerusalem till det palestinska området, jag och Elia gick ur äldstekåren i församlingen. Våra barn går kvar i skolan i Jerusalem, men det är också det enda som är kvar av vårt tidigare liv”, säger Tania.

Regionen israel/palestina är ständigt politiskt aktuell och många religioner och folk försöker samsas här. Alliance church, bibelsällskapet och Betlehem Bible College är några av de organisationer som IBRA samarbetar med.

Elia och Tanias idé har hela tiden varit att låta sitt hem stå öppet för främlingar.

”Det är människor som inte har en familj, eller kommer från trasiga förhållanden. Vi blir som en familj för dem. Vi öppnar våra hjärtan för dem”, säger Tania.

Behöver de husrum, får de det. Behöver de mat, får de det.

”Vi praktiserar lärjungaskap, så som det står om i Bibeln. Sedan är det Guds sak att verka i deras liv”, säger hon.

Inställningen kräver en hel del mod. Men också förtröstan utan rädsla. Det händer att det kommer människor som inte har ärliga avsikter. De förstår Tanias och Elias inställning och är ute efter att utnyttja dem.

”En man som bodde hos oss ville använda våra kontakter för att få arbete och pengar. Vi förstod att han var ute efter att utnyttja oss. Men vi lät honom stanna”, säger Tania.

”Ni öppnar ert hus för främlingar. Ni är bra människor. Men varför?” frågade han.

”För att vi tror på en Gud som älskar dig”, svarade Elia.

”Jag är inte redo ännu”, sa mannen.

Den tjänst elia och tania har är svår att kombinera med kyrkobesök. När de nu och då kommer dit, undrar församlingsmedlemmarna om de har förlorat sin tro.

”Det svåra är att förklara för andra att vi inte lämnat kyrkan, utan att vårt hem och vår familj har blivit en kyrka. Vi har trotsat vår komfortzon och bygger nu istället genuina relationer med lärjungaskap”, säger Tania.

Sönerna har blivit 11 och 14 år. De är barn, men de är med när Tania och Elia gör hembesök och sitter med i köket i diskussioner med sökare. Det blir något som familjen gör tillsammans.

”Vi har noga sagt till dem att inte prata om vad vi gör i skolan. Det skulle bli riskabelt både för dem och för oss.”

”Min dröm är att muslimer ska få en sann tro. Det kommer hända!” säger Tania.

Hon tänker tillbaka på Abraham och den tro hon vill ska bära även i hennes egen familj. De kunde ha stannat kvar i den relativa tryggheten i Jerusalem och sluppit passera checkpoints till och från skolan varje dag. De kunde ha fortsatt sin trygga gemenskap i kyrkan och diskuterat kyrkopolitik i äldstekåren. I stället blir de nu varje dag utmanade i sin tro och lever i ständig beredskap för vad Gud ber dem om att göra.

”Man ska vara försiktig med vad man ber om. Det kan hända att man blir bönhörd”, säger Tania och skrattar.

Fotnot: Tania och Elia heter egentligen något annat. Artikeln är från IBRAs informationstidning ”Signalen”.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.