För drygt 2000 år sedan föddes vår frälsare Jesus och vi har förmånen att återkommande få uppmärksamma och fira detta. För många är julen också en välkommen tid med mycket vila, rekreation. och tid för samtal med Gud. Av tradition läser vi också mer än vanligt under denna period. Vi vill ge några boktips på bra, uppbyggliga böcker med kristen prägel som är båda spännande, underhållande, berörande och hjärtskärande. Antingen till dig själv, eller om du vill ge bort som julklapp! Bokbeskrivningarna är hämtade från respektive förlag.

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 16.34.46

1. Två grannar berättar

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 14.23.48

Författare: Simon Ådahl och Örjan Armgren (Sjöbergs förlag) 

Simon och Örjan var grannar och möttes lite kort på vardagarna när de hämtade och lämnade sina barn på dagis. De utbytte några ord med varandra, men för Simon var Örjan bara en av många andra dagispappor. Helt plötsligt en dag möts de i en kyrka. Örjan berättar att han blivit frälst.
Simon blir chockad. ”Va, har du?” flämtade han fram. Grannen hade blivit frälst. Det var omöjligt för Simon att tänka sig. Örjan fortsatte: ”Simon. Jesus är det bästa som kan hända dig.”
Simon skämdes. Där stod grannen och vittnade för Simon om Jesus.
De bestämde sig för att öppna upp sina hem för bön. Det beslutet ändrade på mycket i deras tillvaro.
Idag, några år senare, reser de över hela Sverige och till andra länder och pratar om Jesus tillsammans. Och inte bara pratar. De betjänar människor och ser hur Gud griper in på helt fantastiska sätt. Åren har varit fyllda med övernaturliga händelser. Deras gemensamma historia förundrar, berör och väcker en längtan efter att gå med Gud på riktigt.
Boken är som ett dokument över vad Gud gör i Sverige idag och är sprängfylld med starka vittnesbörd.

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 16.34.46

2. Är du kristen ska du dö!

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 14.29.29

Författare: Tom Doyle (Sjöbergs förlag)

Skulle du hålla fast vid din tro och bekänna Jesus om du riskerade att bli torterad och halshuggen? Om din familj skulle förföljas, plågas, dödas? Så är det för många i Mellanöstern just nu. Och i Afrika.
Tusentals kristna i Syrien, Iran, Irak, Gaza, Saudiarabien, Somalia, Egypten och andra länder skulle säga att deras tro ”prövades” om de ”bara” torterades och slapp att dö som martyrer. Det är inte lätt för oss i Sverige och Europa att föreställa sig ett sådant liv.
I den här boken tar oss Tom Doyle med till nattliga gudstjänster och tortyrkammare – till flyktingläger som kontrolleras av terrorister – till familjer som slaktas av sina egna släktingar.
Det är sanna berättelser. Det är personliga berättelser. Det är berättelser i nutid.
Det du läser om här har precis hänt. Några av bokens huvudpersoner har dödats. Andra räknar med att bli dödade. När som helst.  Men deras budskap till oss är fullt av hopp! De tvivlar inte och de tvekar inte. För dem finns bara en väg. Jesus.
De – IS-offren, Mellanösterns förföljda kristna – uppmuntrar oss! De ber för oss! Men sam­tidigt behöver de vår bön.

Fotnot: I vår senaste informationstidning Signalen kan du läsa ett utdrag ur boken!

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 16.34.46

3. Det är mycket man inte måste

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 14.34.14

Författare: Tomas Sjödin (Libris förlag)

Om du vill göra en människa lycklig, ge henne då inga rikedomar, men ta några önskningar från henne, skrev Euripides. [] Att avstå, säga nej, sovra bland önskningarna är att ge rymd och växtplats för något större. Önskningarna är goda men när de kommer i flock är det klokt att vara lite sträng. Där några önskningar får möta ett vänligt nej strömmar inte sällan en oväntad glädje in. Det är mycket man inte måste, eller ens behöver …
Ur boken

Sedan 1997 har författaren och pastorn Tomas Sjödin varit krönikör i Göteborgs-Posten. Hans kolumner har blivit en del av många tidningsläsares liv, och otaliga är de krönikor som delats på Facebook eller som blivit urklippta och lästa gång på gång.

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 16.34.46

4. Din godhet och nåd ska följa mig

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 14.38.01

Författare: Dietrich Bonhoeffer (Marcus förlag)

Dietrich Bonhoeffers bok om Psaltaren är en av den moderna kristna litteraturens mest kända och spridda texter. Här öppnar han Psaltarens rikedomar och visar hur de format hans egen fromhet och böneliv. För Bonhoeffer är det Jesus som bor i orden, förstår det mänskliga livets villkor och ber med oss i psalmerna, liksom generationer av bedjare gjort före oss. På så sätt blir Psaltaren en bok att bruka, tidlös och slitstark.

Bonhoeffer skriver med stor värme om en skrift han älskar. Hos psalmisten söker han tröst och mod i en tid när främlingsfientliga krafter allt mer kommit att dominera Tyskland. Det märks inte minst i hans noteringar från samtalen med eleverna i den kringresande bibelskola han ledde i skuggan av Hitler-regimen. Din godhet och nåd ska följa mig blev det sista Bonhoeffer skrev innan han tystades, några veckor innan krigsslutet 1945. Hans bok är alltjämt en hjälp för den som söker fördjupning i sin andlighet.

Skärmavbild 2015-11-02 kl. 16.34.46

5. 365 dagar med Jesus

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 14.43.21

Författare: Niklas Piensoho (Libris förlag)

365 dagar med Jesus delar Niklas Piensoho med sig av enkla reflektioner, en för varje dag under ett helt år utifrån bibeltexter som på ett eller annat sätt kommit att bli viktiga för honom. I centrum står Jesus trons kärna och stjärna. Med honom som utgångspunkt blickar författaren bakåt i historien och spejar in i framtiden.

Du kan börja läsa boken när som helst på året. Dagarna är numrerade, inte daterade. Låt ett bibelsammanhang sjunka in i ditt medvetande. Idissla det. Älta, vänd och vrid på det och lyssna till vad texterna vill säga dig.

Niklas Piensoho är föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm och en uppskattad predikant och författare. Han har tidigare gett ut bland annat Frid i själenFör det första och 39 frågor. Hans bok 100 dagar med Jesus har många läst, uppskattat och samtalat kring.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.