Över 110 000 har kommit till tro!
  • ”The Way of Life” i Bangkok når hela Thailand via 46 radiostationer.
  • Sedan starten har mer än 110 000 människor kommit till personlig tro med hjälp av brevkurser, som är kopplade till radioprogrammen: Men vi är inte nöjda. Med hjälp av Facebook och andra sociala medier tar vi nu sats in i framtiden, säger Wanida Jaiklieng, som håller i trådarna.

60 procent av deltagarna i The Way of Lifes brevkurser studerar redan online, dvs via Internet och sociala medier. Men de elektroniska medierna finns inte överallt och fortfarande använder tusentals lyssnare vanlig brevpost för att få kontakt med kontoret i Bangkok.

The Way of Life drogs igång av Oddvar Johansen från Norge och Dan Olofsson från Sverige i slutet av 1960-talet. Idag finns ett 20-tal anställda på kontoret i Bangkok. Vid starten för 50 år sedan användes radiosändningar i kombination med brevkurser, där lyssnarna fick kontakt via vanlig snigelpost.

Idag finns programmen klickbara på Internet – och lyssnarna kan ställa sina frågor via Messenger och få svar på en gång! 
   – 
Radio i kombination med sociala medier ger oss stora möjligheter att nå ut till Thailands 70 miljoner invånare. Vi släpps in på starka stationer med många lyssnare.

Programmen från The Way of Life sänds oftast varje dag. Kostnaderna för att köpa radiotid är överkomliga – från några hundralappar i månaden på de billigaste stationerna till cirka 8000 kr för dagliga sändningar under en hel månad på de största sändarna i huvudstaden Bangkok.
   – Den stora fördelen för oss är att programmen sänds på stationer som inte har en kristen prägel. Vårt budskap går ut där buddister och muslimer lyssnar på ”sina” program – och plötsligt berättar någon om Jesus på bästa sändningstid!

   – Vi försöker ta reda på hur många som lyssnar. Våra beräknar visar att under ett enda år kan vi ha upp till åtta miljoner personer som tar del av våra program.

Under de 50 år som The Way of Life varit igång har mer än 110 000 människor kommit till personlig tro på Jesus. I början hade man svårt att få de nyomvända att få kontakt med lokala församlingar där de kunde utveckla sin nya tro på Jesus.
   – Idag arbetar vi nära kyrkor i hela landet, där människor som mött Jesus får personlig kontakt med andra kristna. Våra medarbetare reser runt i Thailand och möter både radiolyssnare och kyrkfolk för att se till att kommunikationen fungerar mellan dem.

The Way of Life har en väl utvecklad metod för att få radiolyssnarna aktiva. 
   – Vi vill att de ska gå med i våra korrespondenskurser så att de får reda på vad tron på Jesus verkligen betyder i det dagliga livet. Vi brukar anordna samlingar ute i kyrkorna dit vi bjuder våra nya radiolyssnare. Sen utmanar vi dem att sätta igång med brevkursen – och på det sättet utvecklar vi personliga kontakter med sökande människor.

Förra året – 2018 – var det mest framgångsrika hittills i The Way of Lifes 50-åriga historia. Nästan 3000 personer bestämde sig för att börja tro på Jesus som ett direkt resultat av radioprogrammen och brevkurserna.
   – Vi utmanar våra lyssnare att ringa till oss om de har personliga problem. Vi samtalar med folk varje dag och försöker ge vägledning och erbjuda förbön. Ibland är det fattiga människor som hör av sig. Då kan vi också förmedla både mat och kläder till olika platser i Thailand.

The Way of Life satsar helhjärtat på att göra lyssnarvänliga radioprogram, som både sänds i traditionell radio på bestämda tider eller görs klickbara på Internet när det passar lyssnaren.
   – Vi har provat att jobba med TV, men det blev alldeles för dyrt och tungrott. Radio är ett perfekt medium för stressade nutidsmänniskor. Eftersom många av lyssnarna är buddister är det säkrare att lyssna på radio. Ingen i omgivningen märker om du använder hörlurar från din dator.

The Way of Life har 13 heltidsanställda och flera på deltid – totalt ett 20-tal fasta medarbetare. IBRA i Sverige och Norge bidrar med cirka 800 000 kronor om året till driften. Den grundplåten står för uppåt 80 procent av omsättningen i The Way of Life och utan pengarna från gåvogivare i Skandinavien skulle verksamheten inte finnas kvar.

Det var en kraftfull blandning av flaggor, skådespel och musik när The Way of Life firade 50 år med pompa och ståt i Thailand nyligen. Mitt bland alla högtidliga hyllningstal fanns Nivest Kietsornsri, som själv fann Jesus genom att lyssna på radio och delta i en brevkurs.
   – Jag är så glad över att jag fann en personlig tro. Den har verkligen betytt allt för mig.

Legendariska IBRA-profiler som Eskil Johansson, Oddvar Johansen och Dan Olofsson hade nyckelpositioner när The Way of Life skulle starta 1969.

I det stora 50-årsfirandet i Bangkok fanns även IBRA i Norge och Sverige på plats.

IBRA överlämnade en jubileumsgåva på 50 000 kr till The Way of Life i samband med 50-årsfirandet.
   – Vi har större möjligheter att nå ut till människor i dag än vad man hade vid starten 1969, konstaterade IBRAs fältansvarige Niclas Collen.

På plats fanns också pingstförsamlingen i Vetlanda, som genom åren tagit ett speciellt ansvar för mission i Thailand.
   – Vi var utsändande församling för Eva och Dan Olofsson, som var med när arbetet startade för 50 år sedan, berättar Hans Svensson och Ewa Janson, båda församlingsledare i Vetlanda.
   – Vi känner glädje, entusiasm och tacksamhet över att missionsarbetet i Thailand har utvecklats så starkt genom åren.

Hans och Ewa på 50 års firandet tillsammans med Way of Lifes verksamhetsledare

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.