hands-600497

Maral från Iran drömde om att jobba med grafik för Disney. Men istället har hon skapat sitt egna medie-universum – för persisktalande barn.

-När jag kom från Iran med en magisterexamen i animation i bagaget, hade jag en dröm om att bli grafiker för Disney, säger Maral, 32. Hon flyttade från Iran till Nederländerna för tolv år sedan och ville göra karriär inom multimedia-design. När hon blev kristen för sex år sedan, ersattes drömmen om Disney av en mycket större dröm.

– För två år sedan var jag och min man Kiaa tillsammans med några iranska vänner. Kiaa jobbade på den kristna tv-kanalen Sat7, och så fort vi möttes insåg vi att vi delade samma vision att använda media för att inspirera barn. Jag är ganska säker på att det var Gud som förde oss samman, säger Maral leende. Hemma hos våra vänner kom vi att prata om hur det var ”förr, när vi var unga” och kom ihåg de populära barntidningarna vi bläddrade i hemma i Iran. Jag minns hur jag längtade efter att få tag i nästa nummer. Samma kväll började vi undersöka hur utbudet såg ut för dagens persisktalande barn. Eftersom både jag och min man är från Iran, hoppades vi hitta något för dagens unga generationen. Men det enda vi såg var rena propagandaskrifter för islam. Det var då visionen för att starta en kristen barntidning på nätet började växa fram. Jag insåg att jag kunde skapa min egen värld, full av figurer, färger och liv.

Maral och fyra andra personer började snabbt jobba. Först tänkte de att barntidningen ”1001 världar” skulle vara på en fyra-fem sidor, men redan det första numret slutade med en elektronisk multimediatidning på över 40 sidor. Tidningen har också länkar till animerade klipp och ljudfiler. Önskan är att ”1001 världar” ska öppna nya ”världar” när barnen läser.

– Trots att det gick snabbt från att idén föddes tills vi hade det färdiga resultatet, tillbringade vi mycket tid med att be, förklarar Maral. Vi ville inte göra en ”kristen” tidning så att muslimska föräldrar inte skulle låta barnen läsa den.

– Just nu finns ingen frihet i Iran att bygga en plattform för att sprida ett budskap på en kristen värdegrund. Det tog inte lång tid innan iranska myndigheter censurerade och blockerade vår hemsida. Men tack och lov, de flesta internetanvändare i Iran har programvaror som gör att de flesta kan kringgå censuren från myndigheterna, förklarar hon.

Tidningen kommer ut fyra gånger om året och riktar sig till barn i åldrarna 7-12 år. Här kan de surfa runt i ett universum fyllt med artiklar om barn och deras rättigheter, djur och natur, litteratur och kulturskatter som finns i den persiska historien. De ”1001 världarna” öppnar sig allt eftersom barnen hittar materialet baserat på kristna värderingar; animationer, spel, dockteater, filmer och interaktiva undervisningsprogram.

– Det är många som har fått upp ögonen för tidningen. Några föräldrar från Afghanistan har tackat oss för att de kan erbjuda ett sådant roligt upplägg för sina barn. Maral berättar att det bor hela 19 miljoner barn under 15 år bara i Iran. Totalt finns det runt 34 miljoner barn som förstår persiska, eftersom persiska talas även i Afghanistan och Tadzjikistan. För att barnen i Tadzjikistan ska kunna läsa finns tidningen också skriven med kyrilliska alfabetet.

– Jag drömmer stort och jag drömmer mycket, säger Maral. Målet är att kunna ge ut en pappersversion av ”1001 världar” med en medföljande cd, så att barn utan internet-uppkoppling också kan få få glädje av tidningen. Det ligger också på mitt hjärta att alla barn i hela Mellanöstern ska kunna få tillgång till tidningen, men då måste vi ha medel till att översätta den till arabiska.

Planerna är många. Nyligen blev en av dem verklighet.

– Hösten 2014 fick vi verkligen mod och en uppmaning från Gud att våga mer. Tidningen bygger på kristna värderingar, men inte evangeliserande, så vi har därför gjort ännu en webbsida där persisktalande barn kan ta del av evangeliet på ett tydligt, interaktivt och roligt sätt.

– När jag var liten, läste jag tidningar som handlade om forskning och historia och innehöll tecknade serier. Idag sitter barn i Iran och tittar på tv och får lära sig hur stort det är att dö som martyr. När jag kom till Nederländerna och så småningom blev frälst, ville jag berätta om något annat än rädslan för en dömande Gud. Jag insåg att jag har ett ansvar för att förmedla Faderns kärlek, avslutar hon. Och då kunde jag göra min egen vision av drömmen om att få arbete med Disney.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.