ung kvinna

OBS: Av säkerhetsskäl har vi valt att inte visa någon bild på Ruba. Bilden föreställer en annan kvinna som inte har med artikeln att göra.
Ruba höll det hemligt i fyra år. Men när familjen fick veta att hon var kristen tvingades hon fly för sitt liv.
”Pappa tänkte döda mig”, säger hon.

Att allt inte längre var som förut hade pappan redan noterat. Ruba hade blivit frälst fyra år tidigare när en av IBRAs missionerande partners mött henne på universitetet. Hon bodde fortfarande hemma, men vågade inte berätta om sin tro.
Men pappan hade märkt att Ruba var förändrad. När hon kom för att berätta att hon blivit kristen, visste han redan om det.
”Du ljuger inte längre och jag hittade en Bibel i ditt rum. Men jag trodde att det skulle gå över”, sa han.
”Nej, baba, det går inte över. Det här är sanningen”, sa hon.
Familjen vanhedras
I Tunisien är det inte tillåtet att lämna sin muslimska tro för att bli kristen. Hela familjen blir vanhedrad och den som blivit kristen blir förskjuten och i värsta fall dödad.
”Om du håller fast vid det här, så är du inte min dotter längre”, sa pappan. ”Jag ska ge dig en utmaning. Fundera över det här i tre veckor, så får vi se sen.”
Veckorna som kom var svåra. Ruba blev ignorerad och isolerad. Hon fick inte äta tillsammans med de andra och hennes bröder spottade på henne när hon gick förbi.
Ruba misstänkte att hennes mamma förgiftade hennes mat, så hon lät bli att äta.
Tre veckor passerade och sen bjöd pappan Ruba till bordet igen. Men Ruba var fast i sin övertygelse.
”Ingenting har förändrats. Jag är kristen och nu vill jag gå till kyrkan”, sa Ruba.
”Då så. Då är du inte längre min dotter”, sa pappan.
Fly – annars dör du!
Rubas mamma tog henne åt sidan och sa till henne att hon måste lämna dem.
”Din far planerar att döda dig”, sa hon.
Ruba lämnade sitt hem utan något annat än kläderna hon hade på kroppen och fick bo hemma hos den missionär som hon hade träffat på universitetet.
Allt det här hände för tio år sedan och Ruba har varit noga med att under hela den här tiden uppmärksamma familjens bemärkelsedagar och högtidsdagar. Men hon har inte fått vara med förrän nu.
”Jag blev väldigt glad när jag blev inbjuden till min brors bröllop. Jag tog med mig några kristna vänner, för jag var rädd att de skulle göra något med mig. Istället har jag kommit närmare min familj igen”, säger Ruba.
Rubas mamma har börjat uttrycka sin islamiska tro mer när hon vet att Ruba är kristen och bär slöja för att visa att hon är muslim.
Ber om frälsning
Sedan Ruba flyttade från sin familj har hon levt öppet med sin kristna tro, men är ständigt försiktig och vaksam. Hon använder inte sitt riktiga namn, eftersom hon vill skydda sin familj.
”Jag har förlåtit min familj och vill inte att de ska behöva lida för att jag valt att vara kristen. Men jag ber varje dag för att de en dag ska ta emot Jesus i sina liv”, säger hon.
IBRA sänder kristna program till Tunisien genom Radio Sama och via satellit-TV på arabiska och det finns flera uppföljningsteam som följer upp kontakterna som skapas genom sändningarna.
Genom IBRA bidrar vi till att fler får veta att det finns förlåtelse.

Ge en gåva!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.