Tre gånger var han nära att bli dödad och har blivit misshandlad i fängelset.
Brottet: Han blev kristen i ett land där Jesus är förbjuden!
-Jag är inte rädd längre. Jag vet att jag inte har något att förlora, säger Reza Nadirashvili.

Reza Nadirashvili blev arresterad 2011 i Iran. Han hade blivit kristen några år tidigare och hade börjat smuggla in biblar. Myndigheterna fick reda på det. Förutom en lång fängelsevistelse och tuffa förhör där han blev misshandlad, försökte de vid tre tillfällen döda honom.

Första gången var Reza och en vän till honom ute och cyklade då en bil kom och korsade deras väg i syfte att döda dem. Mirakulöst överlevde de båda två.

Andra gången höll en högt uppsatt officer i fängelset pistolmynningen mitt emellan ögonen på honom.

-Han hotade mig för att jag skulle avslöja mina kontakter. Men det gjorde jag inte. Situationen var enormt hotfull och om inte hans kollega hade tagit pistolen ifrån honom, är jag säker på att han hade dödat mig.

Vände andra kinden till

Tredje gången var det också under ett förhör. Förhörsledaren bad sin kollega att ta bort handfängslen från Reza. Han sa att han ville vara en vän, som en del av förhörstaktiken. Då Reza inte ville svara då heller, blev han misshandlad.

-Varför är du så dum att du riskerar livet för den här tron? undrade vakten.

-Jag har lärt mig att jag ska älska mina fiender. Jag älskar dig. Jag ber för dig och välsignar dig. Jag har lärt mig att jag ska vända andra kinden till och inte slå tillbaka, sa Reza.

-Om du nu ska vända andra kinden till, varför försöker du då skydda dig när jag slår dig? sa vakten.

-För att jag är människa och har mänskliga reaktioner. Jag vill självklart inte bli slagen. Men i mitt hjärta ber jag att Gud ska älska dig.

Vid de orden tyckte sig Reza se skam i vaktens ansikte. Han kunde inte längre misshandla Reza, utan gick ut från rummet och kom aldrig tillbaka.

”De kan bara skada din kropp”

-Det finns inget starkare än detta. Jesus lär oss det att inte vara rädda för dem som bara kan skada vår kropp, men de kan inte döda ditt sinne och din tro, säger Reza.

Han blev fri mot borgen och lyckades fly landet. Nu arbetar han med att evangelisera till sitt eget folk som bor i Iran och länderna som finns runt omkring.

-Jag har inte haft någon längtan till Europa eller USA, utan känner att jag vill bo så nära mitt folk som jag kan, säger han.

Aldrig samma mötesplats

Han vet allt om att vara förföljd för sin tro och hur man ska undvika att bli upptäckt. Myndigheterna har övervakning av telefonerna och scannar av vissa ord som kan indikera kristen verksamhet. Därför uppmanas kristna under förföljelse att inte tala om möten och mötestiderna över telefonen och att lämna telefonen hemma när de går på möten.

Samlas man i hemmen ska man undvika att träffas för många och man ska inte samlas samma tider eller på samma plats varje gång. Om man ska ha bibelstudier, bör man vara med en grupp vänner och släkt där alla känner varandra. Och det viktigaste av allt: låta den helige Ande leda hela tiden.

Lösningen finns i förlåtelsen

-Att ge pengar, förnödenheter och någonstans att bo kommer inte förändra människor i grunden, även om de självklart också ska få det. Men sanningen och förlåtelsen som finns i Jesus Kristus är det som verkligen förändrar människor inifrån som också har kraften att förändra hela samhällen, säger Reza Nadirashvili.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.