casablanca-1091462_640

Ramzis bror var en av de första i landet som kom till tro på Jesus. Att brodern blivit kristen var en ständig källa till förtret för Ramzi. För egen del var han inte alls intresserad av att följa i sin brors fotspår, och som ung student i början av nittiotalet kom han i stället i kontakt med radikala muslimska grupper. Ramzi började alltmer identifiera sig med konservativ muslimsk tro. Han klädde sig i traditionella muslimska kläder och han odlade ett långt skägg, som skulle få omgivningen att direkt se att här var det en som tog sin tro på allvar. Genom kontakterna med de radikala grupperna i landet blev Ramzi tillfrågad om han var intresserad av att åka till Afghanistan och bli tränad av Usama bin Laden. Det var han! Han lockades verkligen av tanken på att få dö för islam, och att bli en martyr. Men ännu ansågs han lite för ung, varför han fick bida sin tid och fortsätta sina studier.

Eftersom Ramzis bror var kristen var det oundvikligt att också Ramzi började fundera kring det här med islam och kristendom. Ju mer han läste Koranen, desto mer fundersam blev han. En dag, när Ramzi gick på stan, hände något han aldrig varit med om förut. Han såg en främmande, ung kvinna gå förbi och kände på ett nästan obeskrivligt starkt sätt att han måste gå fram till henne. Att göra så var inte bara ovanligt, det var direkt opassande! Så beter man sig bara inte. Men det han upplevde inom sig var något utöver det vanliga. Kvinnan blev också mycket förvånad, och kanske lite rädd, när Ramzi kom fram. Hon ville absolut inte ha något med honom att göra, det syntes på långt håll vad han var för typ. Wafaa var 18 år och nyfrälst. Hon hade lärt känna Jesus på egen hand genom att under många år lyssna på kristen radio, och hon var lycklig och överväldigad av sin nya tro. Hon hade precis börjat våga tala öppet om att hon trodde på Jesus.

När Ramzi kom fram och sa att han ville lära känna henne, slog hon därför ifrån sig genom att säga att hon var kristen. Det borde avskräcka honom, tänkte hon. Men han stod kvar.

– Har du någon kristen litteratur, frågade han, i ett försök att hitta någon ytterligare kontaktpunkt. Då hon inte hade det sa Ramzi att det kunde han ordna. Äntligen kunde hans kristne bror komma till nytta! – Jag blev chockad när Wafaa sa att hon var kristen, berättar Ramzi. Jag hade tänkt mycket på det där med kristendom och islam, och så upplever jag hur jag fullkomligen dras till en okänd kvinna på stan – och hon råkar vara kristen! Antalet kristna i mitt land är inte direkt stort …

– Det var inte på grund av att hon var vacker och attraktiv som jag drogs till henne, fortsätter han. Det var något annat, något speciellt. Och det gjorde att jag måste ta kontakt. När min bror fick höra det, skrattade han och sa: Du försöker verkligen springa bort från Gud, men Han söker dig överallt!

Wafaa visste inte vad hon skulle tro om den påflugne muslimske ynglingen. Något motvilligt gick hon med på att träffa honom igen. Precis som han lovat hade han kristen litteratur med sig, och tillsammans började de läsa Bibeln. För Ramzi blev det en tid av blandade känslor. Han plågades svårt av ovissheten om vad som var sanning, och studierna tillsammans med Wafaa gjorde inte saken enklare. En kväll då han var ensam la han både Bibeln och Koranen framför sig, och bad om att få veta sanningen.

Han orkade inte längre med ovissheten han bar på, utan längtade efter frid och ro i sinnet. Den natten hade han en dröm. Han såg framför sig fyra dörrar, och han öppnade dem en efter en. Olika valmöjligheter i livet presenterades för honom, men han kände inte frid över något alternativ. När han öppnade den sista dörren såg han ett stort ljus, och sedan såg han Jesus. Jesus sa: Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila.

– När Jesus sa: Kom till mig, då blev jag så otroligt glad, berättar Ramzi. Ramzis omvändelse blev total. Han började genast berätta för andra om sin tro på Jesus, och snart blev han inkallad till polisen.

– De var så förvånade över att jag blivit kristen, för de visste ju att jag varit konservativ muslim. Men jag vittnade för dem om tron som jag nu funnit. Jag berättade att jag tidigare hade hatat dem, men att jag nu älskade dem av hela hjärtat! Då gav poliserna mig en kram!

– Samhället i övrigt och släktingar förolämpar och hånar mig ofta. Men jag brukar tänka på att även Jesus själv blev förföljd, så varför ska jag bli förvånad om de också förföljer mig? Ramzi och Wafaa blev, inte helt oväntat, kära i varandra och gifte sig. För några år sedan gick de ett år på bibelskola i ett närliggande land. Där kom de i kontakt med IBRAs uppföljningsarbete, och i dag arbetar båda två med att vägleda lyssnare som hör av sig med frågor om tron. Wafaa berättar om två tjejer som de kommit i kontakt med genom uppföljningsarbetet. De hade skrivit till IBRA efter att ha hört om Jesus på radio, och de ville så gärna veta mer. Wafaa och Ramzi bjöd hem dem på middag flera gånger, och tjejerna slukade all undervisning de kunde få.

– Snart ville de veta vad det betydde att bli döpt. Sen ville de döpa sig! I dag vittnar de frimodigt för alla om Jesus, för sin familj och sina vänner. De är så lyckliga!

– Ett annat par vi lärt känna genom uppföljningen bor 20 mil bort. Ibland åker vi till dem en helg och undervisar dem. De blir så glada varje gång vi kommer. De har ingen kyrka att gå till, men de tittar på kristen tv och brukar be tillsammans med predikanten genom att lägga händerna på tv-rutan. Inte sällan får vi själva uppmuntran genom dem. Kvinnan har profetians gåva; hon ser syner och ger oss ofta kunskapens ord.

– Media är så viktigt, säger Ramzi. Med hjälp av media kan vi nå miljoner människor. Vi vill ge Jesus till hela vårt folk!

– Jag är så lycklig att jag är kristen, att Jesus bor i mig, säger han. Jag vittnar om Honom varje dag! Den största skillnaden mot förut är att jag i dag känner den levande Guden – Honom som ger evigt liv.

FOTNOT: Texten är hämtad ur boken ”Funnen av Gud”, utgiven av IBRA.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.