På en gata i affärsdistriktet Kariakoo i centrala Dar es Salaam hänger Omari nonchalant över styret på en kinesisk motorcykel. Har han tur får han ta nästa taxikörning med kompisens dyrgrip. Tur betyder att körningen kan ske i områden där det normalt inte rör sig så många poliser, för Omari har inget körkort. 18-åriga Omari har inget jobb. Det är inte lätt att få anställning när man bara har gått sju klasser i grundskolan och några år i koranskolan.
Familjen är muslimer, men för Omari betyder religionen inte så mycket i vardagslivet. Hans kompis med motorcykeln är kristen. Pratar vi identitet hävdar Omari bestämt att han är muslim. Men han går bara till moskén när pappa insisterar. Omari vill vara en del av den moderna kulturen i Tanzania. Den är en mix av västerländskt och afrikanskt. Hippa kläder, rätt musik och en smartphone är viktiga attribut för att passa in. Drömmen om ett bra liv, välbetalt jobb, eller åtminstone en egen motorcykel att köra taxi med, lever ständigt i hans hjärna.
Men han gör inga stora ansträngningar för att förverkliga drömmen. ”Det blir som det blir”. Omari är en av miljontals unga med drömmar i 5-miljonstaden Dar es Salaam. Hans situation är ganska typisk. Men här finns också en stor grupp högt utbildade som kommit från landets alla hörn och söker den välbetalda anställning, som tycks gäcka de flesta. Runt 64 procent av Tanzanias 45 miljoner invånare är under 25 år. Att skapa jobb åt alla dessa är en stor utmaning. Medelklassen växer snabbt i landet. Alla vill ha ett bra liv, men alla är inte beredda att satsa hårt för att nå sina mål. Genvägarna känns attraktivare för många.
I labyrinterna mellan den traditionella kulturen och allt det nya som strömmar in genom media förlorar många unga orienteringen. Man tappar sin identitet och känner sig inte hemma någonstans. Smartphonen har blivit ett sätt att identifiera sig med det nya och moderna. Lyssna på rätt musik, kolla på rätt filmklipp och delta i hippa tillställningar är viktigt. Men var möter de evangeliet?
Vårt uppdrag som kristna är att gå ut och göra lärjungar. Vi måste finnas på de sociala medier där ungdomarna rör sig. När Omari lyssnar till den populära radiostationen ska han få höra budskapet om Jesus som förvandlar liv och ger framtidshopp. Via dessa mötesplatser kan vi hittar nyckelpersoner som bildar bibelupptäckargrupper. Där kan lärjungaresan börja för Omari och hans kompisar.
Recent Comments