portrait-735761_640

De flesta onådda folk finns i Asien, och ändå satsar vi minst på mission i denna världsdel. Majoriteten av de kristna resurserna används fortfarande i delar av världen vi betraktar som nådda av evangeliet.

Varför använder vi inte våra gemensamma missionsresurser på ett mer strategiskt sätt? Jesus sa att ”budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma” (Matt 24:14). Det är ingen tvekan om att vårt uppdrag gäller alla folk, det vill säga alla folkslag. Majoriteten av religiös troende i Syd- och Nordamerika, Europa och Afrika är kristna. Asien är till stora delar fortfarande en helt onådd världsdel.

År 2013 presenterade Joshua Project (www.joshuaproject.net) uppgifter om 7 275 folkslag som fortfarande var onådda i världen. Av dessa fanns 2 365 i Indien, vilket är mer än 30 procent. Majoriteten av de onådda fanns i Asien, men majoriteten av missionsresurser någon annanstans. Jag tror att det är dags att vända trenden!

Genom att använda våra gemensamma medieresurser kan vi nå hundratals miljoner i Asien. Media i sig själv räddar ingen, men i kombination med lärjungaskapande och församlingsplantering kan hela samhällen förvandlas med hjälp av media.

För tio år sedan satsade Ibra på en muslimsk folkgrupp i Asien. Det fanns då bara en handfull troende bland detta folk. Tillsammans med en lokal partner utvecklade vi evangeliska radioprogram som inte provocerade deras tro och kultur.

En av de första som kom till tro var Mustafa (fingerat namn). Mustafa gick sedan ut och evangeliserade flera byar och uppmanade människor att lyssna på våra radioprogram och läsa Bibeln. När vi för en tid sedan besökte hans by visade det sig att nästan alla i byn (ett hundratal) hade kommit till tro. Av dessa var två imamer.

Nu finns i detta område tusentals frälsta! Hittills har man planterat över 150 husförsamlingar, och dessutom startat ytterligare mer än 500 smågrupper, som regelbundet möts för att växa i sin tro.

Ett exempel på att media, tillsammans med lokala resurser, kan leda till att tusentals kommer till tro i en miljö där kristna tidigare förföljts. Evangeliets kraft förvandlar både människoliv och samhällen.

HASSE OLOFSSON
Director för Ibra, Asien

 Böneämnen

* Mer än 2 000 folkslag i Indien har inte hört budskapet om Jesus. Islam har stor framgång i landet. Be om vishet att hitta rätta redskap och partners i arbetet att nå dessa folk med evangelium. Be att kristna resurser omfördelas, så att de används till lärjungaskapande. Be om fler medarbetare till mediearbetet.

* I Kina upplever den kristna kyrkan förföljelse just nu. Myndigheter monterar ned kors från kyrkorna, och arbetet bland minoriteterna är utsatt. Flera av våra partners har idag svårt att producera program, då det är mycket riskabelt. Be om styrka så att de vågar stå för Kristus. Be konkret om att vi ska kunna nå två nya folkgrupper via media under 2016.

* I Vietnam finns ett bergsfolk som heter Tay. De utgör cirka två miljoner och bor i norra delen av landet. Alla försök att nå dem har hittills stoppats. Be att Gud förbereder och utrustar nyckelpersoner som kan öppna dörren evangeliet. Be att Gud visar oss rätt metod att kommunicera evangeliet.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.