woman-80104_640

Den syrisk-ortodoxe prästen Paulus Iskander blev hotad till livet om han inte stängde sin kyrka. Han vägrade och blev då kidnappad. Anledningen var påven Benedictus XVI:s tal i Regensburg några veckor tidigare, där han klandrade islam för att breda ut sig med svärd medan kristendomen breder ut sig med ordet och förnuftet.

Paulus Iskander tvingades sätta upp 30 affischer runt om i Mosul som sa emot påvens ord. När han satt upp 19 affischer, sa kidnapparna åt honom att det räckte. Sedan försökte de tvinga honom att konvertera till islam. När han vägrade halshögg de honom.

Den här historien utspelades 2006 och berättas i boken ”De sista kristna” av den danske journalisten Klaus Wivel. Utrensningen av kristna har pågått i Irak sedan 2003.

Irak anses vara jordens hela ursprung och gör själva anspråk på att paradiset skulle ha varit beläget där just i deltat mellan Eufrat och Tigris. Inte långt därifrån ligger Ur, som är Abrahams födelsestad.

Den kristna urbefolkningen assyrierna har levt i tusentals år på Nineveslätten nordost om Mosul i Irak. Där finns en lång rad kristna byar som önskar att få bilda en egen stat.

Vid tiden före den amerikanska invasionen av Irak 2003, som föregicks av attacken på USA den 11 september 2001, beräknades det finnas mellan 1,2 och 1,5 miljoner kristna i Irak.

Sedan dess har antalet kristna reducerats till 300 000 i en systematisk utstötning.

Enligt en rapport från UNHCR 2008 utgjorde de kristna 40 procent av flyktingvågen från Irak. Med tanke på att bara 4 procent av befolkningen var kristna före kriget, är det ett enormt antal.

När Islamiska staten, IS, intog staden Mosul förra sommaren fick de kristna som fortfarande fanns kvar ett ultimatum att på bara några timmar antingen lämna staden eller ”möta svärdet”.

De flesta valde att lämna staden och blev plundrade i vägspärrarna som IS satt upp. Några få valde att stanna kvar på grund av ålder, eller att de inte orkade eller ville ge efter.

Irak ligger på tredje plats på organisationen Open Doors World Watch List när det gäller förföljelse av kristna i världen. Det diskuteras på en del ledarsidor och i debattartiklar hur det kommer sig att det inte möter större protester från västvärlden. Förklaringen verkar vara en överdriven hänsyn och ett dåligt kolonialt samvete. Man utgår från förhållandena i väst där kristna är i majoritet, står för de största rikedomarna och har makten. I Mellanöstern är de kristna i minoritet och drivs ut eller dödas.

 

Böneämnen:

Be för de förföljda i Irak att de ska hitta modet och kraften att inte ge upp.
Be för de kristna i Irak som lyckas fly, att de ska få en fristad.
Be för de irakiska kristna i Sverige att de ska få ge röst åt sina systrar och bröder i Irak.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.