najten

De kristna kallar honom hedning. Muslimerna kallar honom otrogen. Suleiman befinner sig i ingenmansland. I skydd av mörkret går han till de nya kristna som behöver hans stöd. Varje dag riskerar han sitt liv för det som är hans kallelse.

”Så klart att jag är rädd! Men rädslan är mänsklig. Gud har lovat oss skydd och min tid är inte ute ännu”, säger han.

Somalia ligger tvåa i världen på Open Doors lista över förföljelsen av kristna, tätt efter Nordkorea. Internationella kristna organisationer har försökt arbeta i gränslandet mellan Kenya och Somalia utan att lyckas.

Att vara en somalisk muslim som konverterar till kristen tro är som att skriva under sin egen dödsdom. Därför är det något man håller dolt, även för sina nära och kära. Ändå är det många kristna som arbetar i det fördolda för att sprida hopp och ljus.

Tidigare mötte man nyfrälsta i cellgrupper. Till en av grupperna kom en nyfrälst med en vän. I två månader var de en del i gruppen. En dag när de kom dit var gruppen omringad av säkerhetspolis. De två deltagarna var spioner och hade angivit hela gruppen. En del av dem blev fängslade, andra blev dödade på plats.

En annan nyfrälst hade bett en i teamet att ta med en låda med biblar när han skulle på en resa från Kenya till Somalia. Vid gränsen blev de stoppade och bilen genomsökt. När de hittade lådan med biblar, frågade de vems lådan var. Ingen sa något, men när vakterna sökte igenom lådan hittade de en bild på en av medarbetare. Han blev avrättad direkt.

Numer träffar man inte de nyfrälsta i grupper, utan en och en. Arbetet blir mer tidsödande. Men Suleiman och andra väljer att ändå fullfölja sitt uppdrag.

”Jag är säker på att du är rädd för saker där du bor, det är bara det att vi är rädd för olika saker”, säger han. ”Men jag vet att jag har valt den rätta vägen och jag tänker inte vända bort från den.”

I skydd av mörkret reser han nu. Inte bara mellan två nationer, utan också mellan två kulturer. I den ena kulturen, den kristna, är han misstänkliggjord och sedd som en hedning, eftersom han inte är född kristen utan konverterat. I den andra, den muslimska, är han en otrogen, en fiende som inte förtjänar annat än döden. Och där, när han mitt i natten befinner sig mellan de två kulturerna och bara har stjärnhimlen över sig, kan han ibland känna en enorm ensamhet och utsatthet.

”Det enda som håller hoppet uppe då är att jag vet att det finns andra kristna i världen som vet om att jag är där”, säger han.

 

Böneämnen:

  1. Be för Suleimans och de andra kristnas säkerhet i Somalia.
  2. Be att arbetet bland somalier ska förändra nationen i grunden så att hat och våld förbyts i kärlek och omsorg.
  3. Be att de som hamnar i ingenmansland mellan ”kulturerna” skulle kunna accepteras, åtminstone bland de kristna.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.