turkmenistan-1242277_640

Kristna förföljs – men via tv-sändningar når evangeliet in i Turkmenistan, och människor kommer till tro på Jesus.

Turkiska folkgrupper breder ut sig från Bulgarien i väster genom Turkiet, Kaukasus, Centralasien, östra Kina och norrut genom Sibirien till Norra Ishavet. I hjärtat av turkbältet i Centralasien ligger Turkmenistan.

Turkmenistan, som efter Sovjetunionens upplösning blev en självständig republik, har cirka 5,3 miljoner invånare. Det finns lika många turkmener utanför landet – de flesta i grannländerna Uzbekistan, Afghanistan och Iran. Totalt finns det mer än 10 miljoner turkmener i världen.

De flesta är sunnimuslimer, men det finns också en shiamuslimsk minoritet i Turkmenistan. Etniska kristna, främst ryssar, utgör cirka tre procent av befolkningen. Evangeliskt troende med turkmensk bakgrund utgör ungefär 0,09 procent.

Officiellt är landet en sekulär stat med religionsfrihet, men i praktiken är den starkt begränsad. Både shiamuslimer och kristna förföljs, såväl registrerade som icke registrerade. World Watch aktuella lista över de 50 länder där det är svårast att vara kristen placerar Turkmenistan på 19:e plats. Listan, som sammanställs av Open Doors, talar om ”mycket allvarlig förföljelse”.

I början av 1990-talet, efter Sovjets upplösning, var läget annorlunda. Man kunde utöva sin religion ganska fritt. Det var lätt att anordna kristna möten och kampanjer, och det uppstod en stark väckelse i många forna Sovjetrepubliker, inklusive Turkmenistan. Församlingsrörelser växte fram bland tidigare onådda folkgrupper.

Men sedan skärptes läget. Flera av de ledande pastorer och evangelister som var med i den väckelsen har nu tvingats fly från landet. En del för att rädda sin liv, andra för att undgå långa fängelsestraff. De fortsätter att predika evangelium för sina landsmän via internet och satellit-tv. Kanal Hayat, som bland andra Ibra står bakom, sänder kristna tv-program på turkmenska två timma per dag. Det sker via satelliten Hotbird, som har bra mottagning i hela Europa, Mellanöstern och i Centralasien.

Vi får ständigt rapporter om respons från tittare, och en hel del har också kommit till tro genom mediearbetet. Även om man inte kan samlas i kyrkor och offentliga lokaler, så samlas man i hemlighet i hemmen, och i husförsamlingarna fortsätter väckelsen.
En del troende skriver också till oss och säger att Kanal Hayat är deras kyrka, där man får andlig vägledning och mat för sin själ.

Böneämnen:

* Be för husförsamlingarna och de kristna ledare som är kvar i landet att de får kraft och uthållighet att fortsätta sitt arbete.

* Be om en förändrad attityd hos myndigheterna, så att kristna och andra förföljda grupper får större frihet att verka.

* Be att Guds rike ska växa trots förföljelse och att vårt mediearbete ska bära nå många som aldrig hört evangeliet tidigare och bära stor frukt.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.