Det är mellan sändningen av liveradio och en ledarsamling med hela Habari Maalums team som jag får en pratstund med Edith. Hon är administrativt ansvarig för flera av mediaarbetets grenar, bland annat tv-teamet och uppföljningsteamet.

Jag var född i en kristen familj som tillhörde den lutherska kyrkan, berättar Edith. När jag tog emot Jesus och andens dop hos pingstvännerna ville inte min pappa ha mig hemma längre. Jag och en av mina bröder som också blivit frälst jagades bokstavligt iväg hemifrån. Jag bodde hos släktingar och var utan hem. Pappa bröt kontakten helt, men min mamma skickade då och då små gåvor till mig. Jag kom hit till Arusha och mötte en fantastisk massaj-kille som jag gifte mig med.

Jag fick möjligheten att gå en mediautbildning här på Habari Maalum och har producerat mycket radio, men är nu mer inriktad på övergripande administration här. Arbetet växer och det kräver mer ledningskapacitet, berättar Edith. Vi har ju numera en livekanal dygnet runt, många program produceras här och länkas vidare ut på 24 lokala FM-sändare över landet. Nu drömmer vi också om en egen tv-kanal, berättar hon. I nuläget får vi generöst med sändningstid på flera nationella tv-kanaler både här i Tanzania och en del grannländer, bland annat Uganda, Kenya och Kongo. Det ger bra genomslag att finnas på befintliga kanaler där tittarskaran redan är upparbetad. Vi jobbar med produktionerna så att de inte ska vara ”intern kristna” utan mer inriktade på att kunna kommunicera Jesus även om man idag tillhör en annan religion. Här finns ju många muslimer och animister och vi vill inte stöta bort någon med en alltför frikyrklig kultur. Vi vill ju nå alla sorters människor. Vi gör radio och tv för vanligt folk. Pingstsamfundet här i Tanzania har hög prioritet på evangelisation och mission nu och det känns väldigt bra, berättar Edith leende.

I år ska vi producera 720 nya radioprogram, varav 432 har en social inriktning. Behoven av utveckling i vårt land är stort, berättar hon. Program som handlar om bland annat matsäkerhet, effektiv odling och eldning, hälsa, mikrofinansiering, trafiksäkerhet fyller verkliga och konkreta behov. Vi har jobbat mycket på att också de mer samhällsorienterade programmen delar ett bibliskt budskap. Vi ser på uppföljningen att människor leds till tro också från dessa program.

Samtalet glider in på varför Edith lägger detta engagemang på mediaarbetet. Min dröm är att se människor ta emot Jesus. Att dela evangeliet är mitt liv. Jag gjorde det i min skola när jag var nyfrälst. En dag kom en broder i församlingen och sade till mig: Edith jag ser att du ska tala till folkskaror. Då visste jag inte riktigt hur det skulle gå till och det föll i glömska. Men jag har påmints om det och nu tror jag att jag står mitt i den kallelsen.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.