Istanbul-panorama-2

I Turkiet spelar tv-kanalen Kanal Hayat en viktig roll för att människor ska få höra om Jesus. Individer kommer till tro och församlingsgrupper bildas. Kyrkan växer. Men bakom de stora skeendena finns det personer, som Ilhami, som jobbar hårt dag ut och dag in för att coacha sökare.

Jag hade förmånen att under en vecka i våras träffa Ilhami I Istanbul. Han var vår chaufför, fixade med vårt boende och arrangerade församlingsbesök och diverse möten med olika personer. En otroligt tjänstvillig och ödmjuk man. Språkbarriären hjälpte oss turkiska svensktalande Birsen att överbrygga. Under en vecka växer bilden fram av en varm, vänlig människa, oerhört fokuserad på att vara utgivande och föra människor till Jesus. I mina ögon en hjälte! Sedan sju år jobbar Ilhami i en liten församling i Istanbul och för 3,5 år sedan blev han involverad i den IBRA-stödda tv kanalen Kanal Hayat. Ilhami svarar på sms och telefon från tittare, skickar material till de som vill ha litteratur eller dvd:er, besöker dem som vill ha kontakt, coachar och för samman enskilda troende. En stor del av tiden vi är tillsammans med Ilhami ägnar han åt att prata i telefon.

– Jag stänger aldrig av telefonen. Koordinatorn för vårt uppföljningsarbete har frågat om jag vill lämna jobbet med att ta emot telefonsamtal och bara ägna mig åt att besöka folk. Men det vill jag inte, för här finns kanske Turkiets största församling säger Ilhami, skakar på telefonen och ler.

– Här i Turkiet är det svårt att bara hoppa in hos någon om man är en total främling. Man vill först prata och lära känna varandra, det kan jag göra genom telefonen.

– Men att sen få besöka människor är det jag älskar allra mest! Jag tror att det är något som Gud lagt ner i mig. Ilhami tar fram en stor bunt med anteckningsböcker, fullskrivna med namn, telefonnummer och adresser till tittare som han har kontakt med. Så visar han ett papper med en lista av namn på personer som bor ganska nära varandra.

– Jag planerar in mina resor så att jag kan besöka så många som möjligt. Ibland kan jag se till att de även får träffa varandra, om de är mogna för det. Under de 3,5 åren som Ilhami har jobbat med Kanal Hayat har han hunnit hälsa på runt 750 personer I hela landet, Istanbul är då inte inräknat. Vissa ställen, som exempelvis en liten församling i staden Tekirdag, försöker han besöka varannan vecka och andra personer och små hemgrupper återkommer han till regelbundet. Det är inget ofarligt job Ilhami har. Han får ofta ta emot telefonsamtal med olika hot, ibland rena dödshot. Ändå reser han oftast själv och bor nästan alltid över hos dem han besöker när det är långa resor. Men han känner sig inte rädd eftersom besöken alltid föregås av telefonsamtal där han ”känner av” personen han ska hälsa på. Oftast känner han sig efterlängtad. Många av tittarna har aldrig tidigare träffat en kristen person.

– Jag har hundratals historier jag skulle kunna berätta. Exempelvis om mannen som tog emot Jesus, men vars fru då sade till honom att sticka. I två års tid bad vi för dem och besökte mannen, tills en dag när även frun var redo att ta emot Jesus.

– Det finns inget annat som är viktigare än detta!

Ilhami berättar flera andra exempel på personer som kommit till tro, börjat vittna om det för andra som i sin tur blivit frälsta.

– För mig är det viktigt att vara intresserad av människor! Sen är mitt mål att se till att personer som kommit till tro kan träffas.

– Jag är tacksam till Gud som har lagt en så stor ”församling” i mina händer. Det innebär mycket jobb, men det här har blivit Ilhamis liv.

– Främst är det Gud och den Helige Anden som ger mig kraft. Plus när jag ser resultaten av vårt arbete. Det smakar gott. När man är kallad till något blir man aldrig trött, jag åker på mina resor med glädje. I turkiet är officiellt 99 procent av befolkningen muslimer. Idag är kanske 7000 Jesustroende. Ilhami menar att det finns en stor andlig hunger i Turkiet – samtidigt som ateismen ökar. Ilhami var själv en muslim-ateist-sökare som kom till tro tack vare att kristna människor presenterade Jesus för honom. Han kommer från en djupt troende muslimsk kurdisk familj, med en pappa som gjorde allt för att Ilhami skulle lära sig om islam. Men som 16-17-åring blev han allt mer politiskt intresserad, vänstersympatisör och trodde allt mindre på Gud tills han blev ateist. Så småningom blev Ilhami en framgångsrik egenföretagare med 40 anställda och stora inkomster som tillät honom att köpa vad han ville av bilar och hus. Men en dag förlorade han hela sin förmögenhet i en stor felinvestering. Under några år hankade sig Ilhami och familjen fram på mycket små inkomster från en liten affärsverksamhet, till 2003 när krisen var total och de blev hemlösa. Det var mitt i denna kris som Jesus fick tag i Ilhami. Det började med en liten oansenlig annons i en tidning. Ett kors med texten ”Vill du veta mer om Jesus?” och ett telefonnummer.

– Jag rev ut annonsen och gick med den några dagar i fickan, tills jag ringde. Det ledde till att Ilhami träffade en person på ett café, fick ett Nya testamente och annan kristen litteratur i en svart påse, smusslandes i skymundan. Som jämförelse står idag dörren till Ilhamis kyrka i Istanbul öppen ut mot gatan där många går förbi och kan se bokstället där Nya testamentet och andra kristna böcker erbjuds gratis. Under 2014 togs 22 000 Nya testamenten från stället. Under de minuter jag står och fotar böckerna ser jag två personer komma in och ta några böcker.

– På en vecka hade jag läst ut all litteratur jag fått. Jag upplevde en stark skillnad mellan vad pappa försökt berätta för mig och det jag läste om. Plötsligt förstod jag det Jesus sa: ”Jag är vägen, sanningen och livet.”

Sedan följde en tid då Ilhami regelbundet gick på gudstjänst. Först kom han för predikans skull och sen för lovsångens.

– Efter fem månader förstod jag att jag ville ta emot Jesus. Flera mirakel följde; familjen fick ett hus och Ilhamis fru Belgin blev också frälst. Idag får Ilhami vara till stor välsignelse för många som han har coachat och lett till en andlig gemenskap.

– Ja, jag har en massa andliga barn runt om i landet! Jag har kontakt med cirka 300 personer som jag har fått se ta emot Jesus och alla har en speciell plats i mitt hjärta.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.