lightstock_152894_full_erik_thunberg

FOTO: Lightstock. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Av den intensiva glädje Isik sprider idag fanns inte en tillstymmelse för drygt tio år sedan. Då var hennes liv miserabelt.

– Jag växte upp i en muslimsk familj i Turkiet. Vi hade det bra ställt; pappa var ekonom och mamma hemmafru. Egentligen hade vi allt, men vi saknade frid, glädje och kärlek. Det förekom våld i hemmet och pappan var otrogen.

– Jag var olycklig och arg som barn, men tänkte att om jag sökte den Gud som skapat mig kanske jag kunde få frid. Förhållandet till religionen var komplicerat, men hon sökte verkligen Gud, studerade Koranen och gick olika kurser om islam ända upp på universitetsnivå. – Jag tänkte att om jag bara fann Gud borde han kunna hjälpa mig, berättar hon.

Men trots mina studier förblev jag full av vrede, bitterhet och oförsonlighet. Hon träffade en man som liksom hon själv intensivt sökte efter Gud, och de gifte sig. Han var en fanatisk islamist och snart hade Isik också blivit det. Men hennes man misshandlade henne. Hon skulle disciplineras och bli en bättre muslimsk kvinna, enligt honom.

– Det värsta var att jag trodde att han hade rätt. Jag saknade fullständigt självförtroende och självkänsla. Jag tyckte inte jag var värd någonting. Karriärmässigt gick det däremot bra. Genom sitt jobb fick Isik börja resa till Europa. Där fick hon se ett annat liv och började successivt komma ur sin egen instängdhet. Men det var inte populärt hos mannen. Det gick så långt att han en dag hotade henne genom att hålla en kniv mot hennes hals och tvinga henne att välja mellan att dö eller lämna Turkiet för gott.

Isik valde att fly – till ”frihetens land” USA. Dessvärre blev hon inte fri i och med att hon kom dit. Vreden och bitterheten fanns kvar inom henne, och snart mötte hon en ny man – en man som var alkoholist och missbrukare. Återigen blev hon utsatt för övergrepp.

– Vändpunkten kom nyåret 2000. Med vår dotter på två och ett halvt år och svärmor i bilen, körde min man – full och knarkpåverkad – i sicksack på motorvägen. Jag ville ta över ratten, men han vägrade. Grälet slutade med att han sparkade ut mig ur bilen. Där stod jag i den mörka kvällen vid vägkanten och grät hejdlöst. Jag tog av mig örhängena och drog i min korta kjol så att folk inte skulle tro att jag var prostituerad. Jag grät och anklagade Gud. Då stannade en kvinna sin bil och lät henne åka med.

– Jag kände mig som en slagen hund som bara väntade på nästa slag, men jag mötte kärlek. Varför gör du det här? frågade jag kvinnan. Vad skulle Jesus ha gjort? svarade hon. Kvinnan hjälpte Isik till ett hem där hon mötte vänlighet och många kärleksfulla människor. Någon dag senare bröt hon med sin man och hämtade sin dotter. Isik började studera och fick på olika vägar ett jobb på en arbetsplats där alla var kristna. Varje arbetsdag inleddes med bön och bibelstudium.

– Det var visserligen frivilligt, men jag tänkte att det var bäst att gå dit. Jag sa till Allah att jag var muslim och skulle dö som muslim. Jag gick bara dit för att få behålla mitt jobb. På arbetsplatsen fick Isik höra om Guds kravlösa kärlek och nåd, och en längtan efter att uppleva detta började växa inom henne. Samtidigt trodde hon att det var omöjligt för henne att bli kristen.

– Ju mer jag såg av hur de kristna levde sina liv, blev kontrasten mot mitt eget kaotiska liv märkbar. Jag kände mig helt misslyckad och grät över att min dotter skulle behöva växa upp med en sådan mor. Men det är svårt för en muslim att bli kristen. Det är att vända ryggen åt sin religion, kultur, familj – allt. I stället vände jag ryggen åt det kristna budskapet. En dag satt Isik helt paralyserad på kontoret och funderade allvarligt på att ta sitt liv. Hon bara stirrade på sin dataskärm. Sedan rusade hon in på toaletten och grät hejdlöst.

– Jag tittade mig i spegeln. Jag var drygt 28 år gammal och hade misslyckats med allt i mitt liv. Jag grät och grät och frågade Gud: Varför har du övergivit mig, varför hatar du mig? innan jag slutligen gick tillbaka till min plats. På arbetsplatsen fick Isik höra om Guds kravlösa kärlek och nåd, och en längtan efter att uppleva detta började växa inom henne.

– Efter ett tag kallade chefen på mig. Jag trodde att han lagt märke till det långa toalettbesöket och att jag bara satt och stirrade på skärmen. Jag var övertygad om att jag skulle få sparken. Men han sa: Det här har aldrig hänt mig förr. Jesus sa just till mig att han har sett dina tårar och hört din klagan, inte bara på toaletten nyss utan ända sedan du föddes. Chefen frågade om jag var beredd att ta emot Jesus som min Herre. Jag kände Guds närvaro och svarade ja, och föll på knä och grät. Det blev vändpunkten för Isik, och början på ett helt nytt liv.

Första gången hon kom till en kyrka sa Isik till Jesus: Jag har inget att erbjuda dig, men jag vill tjäna dig under resten av mitt liv! Isik, vars liv varit kantat av dåliga relationer, träffade en underbar man som blivit en fin pappa till den dotter hon redan hade. Isik har hållit fast vid sitt löfte till Gud om att tjäna honom. I sin församling har hon gjort allt från att städa till att berätta om Jesus och be för människor. En dag för några år sedan kom hon i kontakt med en person som arbetade för Kanal Hayat, den turkiska tv-kanal som bland andra IBRA står bakom. Han undrade om Isik ville börja arbeta för kanalen. – Men jag ville leva ett lugnt liv. Jag ville inte predika på tv, så jag bad om tid att be över saken. Efter två år talade Gud mycket starkt till mitt hjärta. Han ställde samma fråga som Jesus frågade Petrus efter att han hade förnekat honom: Älskar du mig? Ja! svarade jag. Tredje gången han frågade samma sak svarade jag att jag var beredd att dö för honom. Men han svarade: Nej, du ska inte dö, du ska leva och predika om mig.

– Det märkliga var att samma dag som detta hände, hörde Kanal Hayat av sig till mig igen – efter två års tystnad. Den här gången svarade jag ja på deras förfrågan så snabbt att de måste ha blivit väldigt förvånade! Nu är Isiks program det som får allra mest respons på Kanal Hayat. Vissa månader har hon fått nästan 3000 mejl och telefonsamtal.

– Jag undervisar inte, utan pratar bara om sådant som jag själv har erfarenhet av. Det kan handla om förlåtelse, vrede, förutsättningslös kärlek och om befrielse från olika saker.

Allt är självupplevt, inte bara något jag läser ur Bibeln. Jag berättar vad Gud gjort i mitt liv. Jag är väldigt personlig och är inte rädd för att visa mina svaga sidor. Om jag och min man har bråkat kan jag veckan därpå berätta om det i programmet, och beskriva hur vi redde ut våra problem.

– Jag vill visa hur man i praktiken kan leva sitt liv. Folk har fått nog av religion. Jag vill att människor ska börja följa Jesus. Jag säger att det inte handlar om att byta religion, utan om att få en relation till Jesus. Responsen kommer från många håll, även från personer som hon inte hade förväntat sig. När hon pratar om misshandel, till exempel, är det inte bara kvinnor utan också många män – själva förövare – som hör av sig. Det är inte heller bara från de mer sekulära storstäderna människor ringer, utan också från de mest extremt religiösa områdena i Turkiet.

– Jag får se hur individer och hela familjer finner Jesus, och det är helt underbart! Vi ber för sjuka som dagen därpå hör av sig och berättar att de blivit friska. Allt detta händer – inte för att det är jag som ber, utan för att Gud finns i allt detta! Isik Abla är en övertygad och övertygande person. Fast hon sticker inte under stol med att det är ett tufft jobb hon har. Det finns människor som hatar det hon gör, som hotar henne till livet och som anklagar henne för att förtala islam eller locka människor att konvertera.

– Självklart får jag en massa hot, det följer liksom med i paketet att tjäna Gud. Men jag känner ändå frid, tack vare Guds nåd!

FOTNOT: Texten är hämtad ur boken ”Funnen av Gud”, utgiven av IBRA”

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.