Vi befinner oss mitt ute i bushen i Mali. Stefan Baronowsky videofilmar en familj som nyss kommit till tro, låtit döpa sig – ungefär samtidigt som femte och sjätte barnet kommit till världen.

Till sin fru hemma i Stockholm berättar han i ett sms om ”starka vittnesbörd, fyra punkteringar och en glödhet natt i en hydda med minst 35 grader på termometern…”

 • Vi fick traska någon kilometer över en åker för att komma fram till hyddorna där den nyfrälsta familjen bodde, berättar Stefan, som åkte till Mali i Västafrika för att dokumentera IBRAs arbete i ett av världens fattigaste och farligaste länder, där kidnappningar är vardagsmat och medellivslängden ligger runt 50 år.
 • Här får man handgripliga bevis för att tron verkligen fungerar i praktiken, konstaterar han.

Familjen som vi just mött bortanför den torra åkern har muslimsk bakgrund. Av en händelse började de lyssna på IBRAs FM-sändningar i regionen där de bor. En lokal pastor från en grannby talade så engagerat att de kontaktade honom för att arrangera ett personligt möte.

 • Mannen och kvinnan i familjen fick frid och ro i själen när de bad om frälsning. Dessutom förbättrades deras hälsa som svar på förböner. För mig blev det ett handgripligt bevis på att det vi tror på verkligen fungerar.

För några månader sedan hade Stefan Baronowsky inga planer på att åka som videofilmare till Afrika.

 • Men jag hade mött IBRA-chefen Pontus Fridolfsson i min hemförsamling Filadelfia i Stockholm. Från honom fick jag en allmän fråga om jag var beredd att göra lite videojobb för IBRA.

Inte förrän helt nyligen blev planerna plötsligt konkreta, berättar Stefan:

 • Jag gjorde några upplevelser i mitt eget liv som ledde mig fram till ett konkret löfte till Gud: ”Om du hjälper ur de här svårigheterna så vill jag göra allt vad jag kan för ditt rike…”

När förfrågan kom om att resa med till Mali tvekade han inte en sekund. Även om det är ett resmål som svenska UD avråder resor till, så ville Stefan hänga på med sina kameror.

 • Jag är väldigt intresserad av att använda ny teknik för att spela in rörlig bild. Hittills har jag mest jobbat med projekt inom Filadelfias ram, som t ex promotion för föreställningen ”72 timmar” i samband med påsken.

Stefan Baronowskys filmer och videopresentationer ger ett professionellt och engagerat intryck. Ändå är IT-insatserna en bisyssla för honom – vid sidan om det ordinarie jobbet som VD för ett auktionsföretag:

 • Jag är VD och delägare i ett bolag som värderar och säljer tillgångar åt konkursförvaltare. Det kan gälla allt från fordon och maskiner till entreprenadutrustning och IT-prylar.

Men en hel vecka i maj månad tog Stefan Baronowsky semester från sitt VD-jobb och följde med ett IBRA-team till Mali i Västafrika. Målet var att dokumentera omvändelser bland före detta muslimer.

 • Vi intervjuade ganska många personer som lyssnat på IBRAs sändningar via FM-radio i Mali(ungefär som Radio Stockholm eller Radio Jönköping). Många av dessa lyssnare bestämde sig sedan för att kontakta radiostationen för att få veta mer om kristendomen. Ofta ledde dessa kontakter fram till både personlig tro och dop, berättar Stefan.
 • Det märkliga är att muslimerna ofta har en ganska positiv syn på de kristna i Mali. Vi besökte en muslimsk ledare i en by långt ute på landsbygden. Han bad för oss i IBRA-teamet och skänkte oss en levande tupp som bevis på sin uppskattning!

Stefan har hittills inte varit engagerad i missionsarbete i sin egen församling. Men upplevelserna i Mali har gett blodad tand:

 • Nu är jag sugen på mer. Jag vet ärligt talat inte vad det kan bli. Men jag är ganska handgriplig och nu vill jag försöka redigera materialet som vi filmat på ett sätt som engagerar många fler människor för mission. Jag är ingen talarstolsmänniska, men jag tror att jag kan sprida budskapet genom det jag filmar och redigerar så att det skapar intresse.

Det var under en lunch tillsammans med folk från IBRA som resan till Mali först diskuterades. När Stefan sedan började googla på det västafrikanska landet upptäckte han att det fanns mycket våld och terror där.

 • Men det fick mig faktiskt inte att rygga tillbaka. Jag bestämde mig för att lita på Gud. När vi väl kom till Mali märkte vi faktiskt ingenting av några våldsamheter. Vi mötte många intressanta och vänliga människor. På andra håll finns det djupa motsättningar mellan kristna och muslimer, men i de delar av Mali som vi besökte verkade muslimerna vara ganska positivt inställda även när folk lämnade islam och blev kristna.

För Stefan har det varit självklart att ställa upp utan ersättning för IBRA-insatsen i Afrika:

 • Jag känner att jag vill ge något tillbaka till Gud. Jag ser fram emot att få återuppleva allt jag varit med om när jag nu ska ladda ner materialet i klippbordet. Den här resan har verkligen öppnat mina ögon för vad den kristna tron kan betyda i ett av världens fattigaste länder.

Radio, film och så småningom Internet är fantastiska verktyg i ett land som Mali, där bara 25 procent av befolkningen kan läsa och skriva. Där är ljud och bilder helt oslagbara när det gäller att berätta om vad tron på Jesus kan betyda.

 

 

 

 

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.