Obs: Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Obs: Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

För Hatice var det Koranen som gällde, bön fem gånger om dagen och fasta under ramadan en gång om året.

– Men trots att jag följde allt inom min tro, påverkade det inte mitt liv i någon positiv riktning. Jag hade många dåliga beteenden, till exempel var jag ständigt arg och frustrerad. Hatice är turkiska och bor i en mindre stad i västra Turkiet. Hon skulle kunna vara en helt vanlig, muslimsk, medelålders, frånskild tvåbarnsmor. Men hon är annorlunda. Allting började den dag hon råkade få in IBRA-stödda Kanal Hayats program på teven.

– Det var Isik Abla som talade, minns hon. Jag fick en väldigt positiv känsla av att lyssna till henne. Jag hade aldrig hört talas om det hon berättade: att Jesus var Frälsaren. Hatice beskriver mötet med orden från teven, som att hjärtat fattade eld. Efter att bara ha sett några program, kom hon till tro. – Jag bestämde mig, ensam i mitt eget hem. Det var så häftigt, jag kunde inte ens stå still av glädjen, och jag ville genast berätta om det jag upplevt för andra.

Hon ringde till Kanal Hayat och bad att få träffa någon som kunde berätta mer om Jesus. En kristen kvinna som bodde i närheten av Hatice fick uppdraget att kontakta henne. Hatice var full av förväntan inför mötet med den första kristna människan i sitt liv. Natten före besöket hade Hatice en dröm. I drömmen mötte hon en kvinna som bar på en bok. Det här är Sanningens bok, sa kvinnan, och räckte Hatice en röd bok som det stod Evangeliet på. Det du lär dig från denna bok, ska du berätta om för andra.

– När kvinnan från Kanal Hayat kom hem till mig dagen därpå, tog hon upp en bok ur sin handväska. Den var röd, med titeln Evangeliet. Den såg exakt ut som boken i min dröm. Jag var helt chockad!

– När jag kom till tro på Jesus, började stora saker hända i mitt liv, berättar Hatice. Mitt inre mjukades upp av en kärlek som jag aldrig tidigare hade upplevt. Plötsligt kände jag kärlek till de personer som jag förut hade önskat illa och hatat. Världen blev liksom vackrare omkring mig. Det kändes som om allt höll på att skapas just då, som om tillvaron var ny! Uppmaningen Hatice fick i drömmen, det du lär dig från denna bok, ska du berätta om för andra, har känts helt naturlig för henne.

– Jag upplevde från början att alla behövde höra det jag hade hört, så jag började med grannarna. I programmen säger de saker som jag aldrig tidigare hört, och som det inte står i Koranen om, lockade hon grannarna. De pratar om en Frälsare!

Nu samlar hon en grupp väninnor som brukar titta på Kanal Hayat tillsammans med henne. De är intresserade och har många frågor om tron.

En stor sorg för Hatice är de negativa reaktioner hon har fått från många vänner, grannar och framför allt från sin egen familj. Hennes ex-make är mycket aggressiv, hennes mamma och syskon – som kallar henne det mycket nedlåtande uttrycket kafir, otrogen – anser att hon har skämt ut hela släkten. Trots att hon får utstå mycket hån och anklagelser från sin omgivning för att hon i dag följer Jesus, kan ingen hindra henne från att berätta vad han gjort för henne.

– Jag har bestämt att vad som än händer ska jag följa Jesus, ända in i döden om det skulle krävas. Det är jobbigt, och jag blir ledsen när folk tar avstånd ifrån mig på grund av tron. Men jag föredrar ändå tron, eftersom den ger mig så stor glädje. Kanal Hayat betyder oerhört mycket för Hatice.

– Jag är kär i kanalen! Jag skulle fortfarande ha varit i dödsskugga utan den. Den blev min väg att hitta sanningen. Annars hade jag fortfarande varit på fel väg. Hon tittar på kanalen varje dag och får stöd och undervisning tack vare den. Kristen gemenskap har hon än så länge tyvärr bara med den kristna kvinna som Kanal Hayat kopplade samman henne med, och med uppföljningsarbetaren Hakan från Kanal Hayat. Det finns nämligen inte någon församling eller andra kristna i hennes hemstad.

– Men jag ber varje dag om att det ska bildas en församling i min stad, säger Hatice.
Hon berättar att även Kanal Hayat finns med i hennes dagliga böner. Hon ber att andra ska få höra budskapet som förvandlat hennes liv. Men det hon just nu längtar efter mest av allt är att få se sina två tonårsbarn bli frälsta. Och att hennes hem då skulle kunna kallas för en riktig husförsamling. Jesus har förvandlat hennes liv, något hon tackar tv-kanalen Kanal Hayat för.

FOTNOT: Texten är hämtad ur boken ”Funnen av Gud”, utgiven av IBRA.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.