OBS: Människorna på bilden är inte desamma som i artikeln.

OBS: Människorna på bilden är inte desamma som i artikeln.

De började titta på kristna tv-program för två år sedan. Idag är fyra hushåll frälsta i samma hyreshus, och ännu en levande husförsamling är född i Turkiet.  

Vi befinner oss någonstans i den europeiska delen av Istanbul (vars södra del ligger i Asien). Runt 16 miljoner människor bor här, så det myllrar av hus och tv-paraboler vart jag än ser. Vår ”delegation” från Sverige kommer tillsammans med en kontaktperson från Kanal Hayat och Ayse (som bor i samma område).

Vi blir varmt välkomnade redan ute på gatan, av Ercan och sonen Mehmet. Det är vuxna och barn överallt. I vardagsrummet står teven på, Kanal Hayats program förstås. Innan ett undervisningsprogram körs en slinga med musik, blommor och bibelcitat. En av IBRAs medarbetare skiner upp: ”Det där har jag gjort!” Hon satt tidigare  i Stockholm och sköter bland annat uppladdningarna av programmen till servern. Idag får hon se ett exempel på, vad bland annat hennes arbete, har lett till.

Det är framför allt Ercan, en av de tre bröderna i storfamiljen, som för familjens talan. Föräldrarna är bortresta, men annars är alla andra närvarande; Ercans fru och två pojkar, hans bror med fru och två pojkar, och yngste bror Hassan som fortfarande är singel.

Ercan berättar att han började se på Kanal Hayat för några år sedan.

  • Det första som fastnade var: “Vi kan be för dig.” Det var så skönt att höra de orden. Jag fascinerades av att det fanns människor som ville be för andra människor.

Sedan var han fast, och blev en trogen tittare. Han fick de andra i familjen att titta också. Ercan gillade alla program på kanalen, men nämner några favoriter som brukar beröra honom på ett speciellt sätt.

Under intervjun tackar han oss (som får agera som Kanal Hayats representanter) flera gånger för programmen. Det går inte att ta miste på hur mycket kanalen betytt för hela familjen.

Det som slår mig när han berättar, är att det verkar som tron på Jesus bara kommit smygande på dem, helt naturligt.

  • Jag tror att vi, under tiden vi tittade på programmen, egentligen redan hade bestämt oss i hjärtat att tro, berättar Ercan. Vi kände inte en enda kristen, men började längta efter en gemenskap med troende syskon. Det var därför jag ringde till Kanal Hayat.

Det ledde till att han fick kontakt med Hakan som kunde berätta mer om tron.

  • En dag bekände vi för varandra att vi hade tagit emot Jesus, säger Ercan. Veckan efter bekände även mina föräldrar och bror med sin fru, sin tro. Nu är Jesus Kristus hela familjens Gud och Frälsare. Vi känner oss som nyfödda.

Hakan visste att det fanns två kristna par som bodde i närheten av Ercans familj. De saknade också en större kristen gemenskap. Då sammanförde han dem. Så idag är de runt 15-20 personer som träffas en gång i veckan, till en gudstjänst.

  • Det hem vi träffas i, blir den dagens kyrka, berättar Ercan. Vi sjunger lovsånger, ber, läser Bibeln. Om någon är sjuk lägger vi händerna på den personen och ber. Vi känner starkt Jesu närvaro på mötena. Det är en sådan obeskrivlig, underbar upplevelse.

Ercans yngste bror Hassan var den siste i raden att lämna sig till Jesus. Det gjorde han helt nyligen.

  • Jag har inte brytt mig om religion tidigare, förklarar Hassan. Jag är en socialt aktiv person, vilket jag hållit mycket högre än någon tro.

Hassan hängde med de övriga i familjen på husförsamlingmötena, men bestämde sig slutligen för att följa Jesus efter en väldigt stark dröm. I drömmen träffade han Jesus som resonerade med honom, och slutligen tittade Hassan djupt i ögonen. Jesus svepte sin mantel runt Hassan och sade: ”Nu är du min!”

Familjen vi träffar har mycket att berätta. De är ivriga att dela med sig av vad Jesus gjort för dem; gjort atmosfären i hemmet skönare, helat en av sönerna, gett dem frid…

Vi avslutar vårt besök med att Hakan har ett kort bibelstudium om betydelsen av Guds ord. Han gör också en kort resumé av hur tron på Jesus fick fäste i Turkiet för 2000 år sedan. Att församlingen sedan nästan dog ut. Men hur vi idag ser församlingen födas igen, på de mest oväntade ställen.

”Som det vi får se hända i Istanbul 2010”, tänker jag, innan vi kramar om våra nya syskon, och ger oss ut i Istanbultrafiken.

Kanal Hayat är en turkisk kristen tv-kanal, som bland andra IBRA  står bakom. Kanalen sänder dygnet runt, sedan mars 2007.

FOTNOT: Artikeln är hämtad ur IBRAs tidning Signalen.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.