cool

OBS: Paret på bilden har inget med artikeln att göra.

Jag är uppvuxen med islam, följde islam och hade en stark tro på religionen. Men trots det hade jag en stor fråga i mitt hjärta: Hur kan jag bli frälst? Jag hade studerat islam så långt det var möjligt vid universitetet, men ändå var det många frågor som jag inte kunde finna svar på.

Det berättar Nazimuddin, en före detta koranlärare i Bangladesh. Tillsammans med sin fru Bilkis, som är hemmafru, och deras lilla femåriga dotter Brishti utgör de en vacker liten bangladeshisk familj. För några år sedan hände något som i grunden kom att förändra hela familjens liv och framtid.

Nazimuddin var en trogen radiolyssnare som dagligen hörde på BBCs nyheter. En dag hittade han två nya program som fångade hans uppmärksamhet. Det var IBRAs program.

– Programmen blev väldigt betydelsefulla i mitt liv, eftersom jag genom dem började få svar på mina innersta frågor. ”Slutklämmen” i programmen var alltid väldigt bra. Där framhölls det att om någon ville ha frälsning så fanns det att få genom Jesus, eftersom han gett sitt blod för vår frihet. När jag hörde det förstod jag plötsligt: Jag har redan fått frälsningen!

Men Nazimuddin förstod däremot inte hur han praktiskt skulle göra för att ta emot Jesus i sitt liv, så han ringde till radiofolket för att få veta hur han skulle göra. De förklarade och Nazimuddin bestämde sig för att följa Jesus.

– Jag blev frälst och har i dag en fantastisk frid i mitt hjärta. Tidigare kände jag aldrig någon frid, men efter att ha tagit emot Jesus har jag aldrig känt någon oro! Att vara muslim och bestämma sig för att bli kristen kan vända upp och ner på hela ens värld, det har Nazimuddin fått erfara. Omtumlande och svåra saker har hänt. Den första prövningen

var att han höll på att förlora sin fru, Bilkis. Hon hade ännu inte fått upp ögonen för Jesus, och hennes föräldrar blev ursinniga över att svärsonen lämnade islam.

– Det var väldigt sv.rt för mig, berättar Bilkis. Mina föräldrar var rädda att jag skulle tvingas att bli kristen. Så de ville att jag skulle skilja mig. Men hon stannade hos sin man, trots att de på grund av Nazimuddins omvändelse i praktiken förlorade sina släktingar. Föräldrarna har nämligen helt brutit kontakten med dem.

– Ja, verkligheten är grym, säger Nazimuddin. Vi har varit tvungna att lämna mycket, framför allt våra föräldrar och släktingar. Det är väldigt smärtsamt för mig som människa, men det är verkligheten i mitt liv. Inte nog med denna sorg. Nazimuddin blev förstås av med sitt jobb som koranlärare, eftersom de muslimska ledarna ansåg honom olämplig för uppgiften. Det såg riktigt mörkt ut, och en natt skedde något ännu värre. Nazimuddin vaknade och fick se en man stå vid sidan av sängen – en man som hade tänkt mörda honom med svärd! Detta försök misslyckades, men det var uppenbart att familjen inte längre kunde bo kvar i sin by. De fick flytta.

Nazimuddin har fått betala ett högt pris för sin nyfunna tro. Men familjen har upplevt mirakler också. Sedan dottern Brishti bara var 18 dagar gammal hade hon varit sjuk, med ständigt återkommande lunginflammationer. Familjen sökte all hjälp de kunde få, och alla deras pengar gick åt till behandlingar för den lilla flickan. Men ingenting hjälpte.

En dag för ungefär två år sedan inträffade något som skulle få avörande betydelse för dem alla. Bilkis och flickan var hemma, medan Nazimuddin var ute. Då. knackade det på dörren. Utanför stod två okända män.

– De sa att de var sända av Yusuf (en man från radioarbetet som hjälpt Nazimuddin till tro), så jag bjöd in dem, minns Bilkis. De satt hemma hos mig ett tag och pratade lite, men de ville inte ha något att äta. När männen såg den lilla flickan, som låg sjuk, lyfte en av dem upp henne i knäet. De lade händerna på flickans huvud, och bad. Efter ett tag gick de därifrån.

– När de hade lämnat huset var min flicka plötsligt alldeles frisk! berättar Bilkis. Sjukdomen var helt borta och har aldrig kommit tillbaka!

– Hon har inte ens varit förkyld sedan dess, tillägger Nazimuddin. Märkligt var, att när Nazimuddin berättade händelsen för Yusuf, hade Yusuf ingen aning om vilka dessa två män var. Han hade inte sänt någon till familjen! Den här händelsen blev helt avgörande för Bilkis som insåg att Jesus, som hennes man hade försökt få henne att tro på, måste ligga bakom detta mirakel.

– Det här var absolut något som Jesus gjorde, säger hon övertygad. På några få ögonblick blev min dotter fullständigt helad. Det var det bästa som kunde hända!

Från och med den stunden har jag trott på Jesus av hela mitt hjärta! Nazimuddin, som känner Koranen utan och innan, menar att det borde vara naturligt för en muslim att följa Isa, som Jesus kallas i Koranen.

– Om muslimerna verkligen skulle följa sin religions bok skulle de förstå att Jesus är vår sanne Gud och att vi genom honom kan få frälsning. I exempelvis Surah Al Imran (Koranens tredje kapitel) står det att Jesus är Guds ord och Guds ande. Liknande finns på flera ställen i Koranen. Om alla muslimer förstod dessa sanningar – att Jesus kom för att ta våra synder på sina axlar, och att han gav oss liv på korset, och att han utgöt sitt blod och att vi blir heliga genom hans blod om vi tar emot honom – kan de komma till himlen.

Nazimuddin och Bilkis har fått offra precis allt de hade – släktingar, jobb och bostad – men har funnit en frid som de menar är värd allt. Och hela historien börjar egentligen med ett radioprogram. När Nazimuddin f.r fr.gan om vad framtiden innebär, svarar han lugnt:

– Vi får se! Jag har fått frid i mitt hjärta, det är den största gåva jag fått. Jag behöver inget annat!

FOTNOT: Texten är hämtad ut boken ”Funnen av Gud”, utgiven av IBRA.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.