barackobama

Behovet av fler kvinnliga ledare är stort inom kristna organisationer. Madame Chako Baara anser sig ha en nyckel.
”En kvinna behöver säga till sig själv att hon kan göra samma sak som en man”, säger hon.

Madame Chako Baara är ledare för IBRAs Studio Alheri i Niamey, en av de första platserna IBRA etablerade sig på i Västafrika. Det är en inspelningsstudio som levererar program och köper sändningstid på många olika kanaler.
Inget undgår hennes obevekliga och granskande blick. Det är lätt att föreställa sig att hon fått utkämpa en del strider i egenskap av kvinnlig ledare i en manligt dominerad miljö.
Hon är uppväxt i en muslimsk familj, men blev som femåring lämnad till ett missionärspar för att få en utbildning. Hon fick också rådet att studera teologi.
”Jag kände inte alls för det. Det fanns ingenting jag skulle kunna använda mina studier till efteråt och då kändes det meningslöst att gå en lång utbildning”, säger hon.

När hon gick på college mötte hon sin blivande man Cherif. När de gift sig skulle han ta en doktorsgrad i ekonomi i Paris och hon blev erbjuden av missionärerna hon vuxit upp med att få läsa teologi samtidigt. Men hon ville inte.
”Det kändes mer som att det mer var andras önskemål för mig än min egen övertygelse”, säger hon.
Hennes man gjorde karriär som minister i regeringen och ekonomiprofessor på universitetet. Madame Chako Baara såg inte någon liknande självklar väg för henne själv förrän hon besökte en kristen kvinnokonferens.

”Det var när jag såg hur andra kvinnor tog plats i talarstolen och ledarskapet som jag förstod att det också var något jag kunde göra”, säger hon.
Efter konferensen bestämde hon sig för att studera teologi, om Gud bara kunde visa henne en utbildning som inte fanns så långt hemifrån. Hon ville kunna kombinera studierna med att ta hand om sina sex barn. När det öppnade sig en möjlighet i Niamey, tackade hon ja.
Varje dag när hon gick till skolan, passerade hon Ibras radiostation.
”Jag sa alltid hej till de som jobbade där, utan att veta att jag en dag också skulle jobba där”, säger hon.
Bara ett par år senare skulle den missionär som startade radiostationen resa tillbaka till sitt hemland och frågade Madame Chako om hon kunde ta över. Hon var då färdig med sina studier och kände sig mogen att sätta sina kunskaper i verket.

”Skillnaden mot tidigare var att jag nu kände att jag hade en egen kallelse, ett eget beslut”, säger hon.
Som kvinna och ledare har hon fått kämpa mot en del fördomar, både hos sig själv och från omgivningen.
När hon får frågan om hur hon skulle vilja uppmuntra kvinnor till ledarskap, fnyser hon först.
”Vad skulle jag möjligen kunna lära svenska kvinnor om ledarskap och jämställdhet? Sverige är det mest jämställda landet i världen!”
Först efter förklaringen att svenskarna nog ändå har långt kvar, dristar hon sig till att svara.
”Till viss del är det kulturen som skapar hinder för kvinnor att bli ledare. Men till stor del hindrar kvinnan sig själv. Kvinnor behöver döda sitt eget mindset om att de inte kan”, säger hon.

Tack för att du tog dig tid att läsa. Varför inte göra något av följande:

  1. Läs mer om IBRA
  2. Gilla oss på Facebook
  3. Ge en gåva

 

bli

fogge

[fblike]

 

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.