Kyrkan utan väggar – Med media som verktyg

Runt om i världen är det många miljoner kristna som under långa tider tvingats leva utan fasta mötesplatser där de öppat kan dela sin tro med andra. Media kan vara ett kraftfullt verktyg, då öppna gudstjänster inte är möjligt. Kyrkan kan leva också utan väggar. Den kräver inte tegel! Med media som verktyg har IBRA under årtionden sett människor få del av evangeliet. Med media som verktyg kan även församlingsgemenskap upprätthållas. I den här artikeln vill vi dela hur kyrkan utan väggar ser ut från olika delar av världen.

Östafrika

Samtidigt som böneutropen ekar “Allahu akbar” växer någonting nytt fram på islamdominerade Swahilikusten. Mindre grupper med över 800 deltagare möts regelbundet och samtalar om Bibelns budskap. Gud visar att han inte behöver tegel för att nå människor, tvärtom vittnar muslimer om hur Jesus möter dem hemma i sovrummen, hos en granne eller under ett träd. Guds församling lever, även när den inte möts i kyrkolokaler.

Turkbältet

Turkiet är landområdet dit Paulus reste några årtionden efter Jesu död och uppståndelse. Det var här de troende för första gången kallades kristna. Idag finns det cirka 7000 kristna i landet, av en befolkning om cirka 80 miljoner människor. På grund av stigande extremism väljer människor att lämna majoritetsreligionen, och en dörr till dessa personers hjärtan har öppnats. I många turkiska städer finns det dock inga församlingar ännu. Där är media en viktig nyckel för spridandet av evangeliet. Genom exempelvis Youtube-kanalen Umut Kalesi får turkar chans att möta Gud – även utanför kyrkobyggnadens väggar.

Gulfen

I Gulfregionen har vissa länder några få erkända kyrkolokaler medan andra har nolltolerans för kyrkobyggnader. Gemensamt för länderna är dock den viktiga roll media spelar för evangeliets utbredning. Följande vittnesbörd kom till IBRA via sociala medier:

“Jag hatade kristna. En dag lyssnade jag på radio och kom in på en kristen radiokanal, jag blev rasande och förbannade kanalen. När jag sedan sov drömde jag dock någonting som kom att förändra mitt liv. I min dröm såg jag människor springa, jag förstod att det var domedagen och att de försökte rädda sig själva. I mitten av den springande folkmassan stod en man. Jag insåg att det var Kristus. Han frågade kärleksfullt: “Kan du göra allt?”. Jag sa nej, och ställde samma fråga till honom. Han svarade: “Ja, för mig är allt möjligt”. Jag frågade honom då om han kunde dra tillbaka tiden, vilket han gjorde. Jag blev förundrad över miraklet, och över den lätthet han utförde miraklet med. Jag förstod att Jesus har makt att göra allt, att han är allsmäktig. Mitt hjärta som tidigare var fyllt med hat, fylldes istället med stor kärlek. Nu är jag själv kristen.”

Asien

 

Indien

”Jag bad Gud om ett öppet hjärta och han svarade på min bön” berättar en pastor från södra Indien. ”Jag kom i kontakt med Advik, en ung man som bodde tillsammans med sina föräldrar och äldre bror i grannbyn. Han var nyfiken på vem Jesus var så jag delade evangeliet med honom och han tog emot Jesus. Hans familj hade länge plågats av sjukdom och de var ordentligt skuldsatta – men när Advik tog emot Jesus kände han genast frid över deras situation.”

Adviks familj som till en början inte alls var glada över att han lämnat hinduismens gudar för Jesus har mjuknat och Advik har numera tillåtelse att samla en bibelupptäckargrupp i hemmet. Idag är de 6 stycken som varje vecka träffas hemma hos Advik för att upptäcka Bibeln tillsammans.

Det är lätt att överväldigas av behoven i Indien. Där finna över 2000 folkgrupper med över 1 miljard människor som aldrig har hört om Jesus. Precis som i Adviks fall ser vi hur många i Indien som möter Jesus delar sin tro genom att samla vänner och familj kring Guds ord. Även i Indien växer kyrkan utan väggar.

 

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.