Den lokala pastorn baktalade missionären så att han riskerade att kastas ur landet. Efter femton år som kantats av trakasserier från myndigheter, kom pastorn tillbaka och bad om ett samtal.
Äntligen fick missionären tillfälle att säga pastorn ett sanningens ord.

I det lokala arbetet i ett afrikanskt land var det en av pastorerna som fick för sig att han skulle göra arbetet till sitt privata och inte församlingarnas.
Vår medarbetare var ung då och hade inte pondus nog att komma tillrätta med pastorn.
Pastorn började baktala vår medarbetare och skrev brev till myndigheter där han anklagades för att vara en amerikansk spion. Det användes bulvaner för att skriva brev och det fanns en hel del skrämseltaktik i syfte att mota vår medarbetare ur landet.
-Även om jag visste vem som låg bakom, kunde jag inte göra något åt det, säger vår medarbetare.
Missionären valde att förlåta
Efter en tid skulle verksamheten flytta och pastorn valde att gå vidare. Länge, länge efter det här hade myndigheterna och polisen extra stor vaksamhet kring vår medarbetare, som blev mindre och mindre med tiden.
-Pastorn kom ur våra cirklar och våra liv. För att kunna gå vidare utan bitterhet, så bestämde jag mig för att förlåta honom.
Genom rykten fick vår medarbetare veta att pastorns verksamhet blomstrade och han fick leda många till tro och var med om att be för många som blev helade.
Femton år efter att de gått skilda vägar, kom pastorn tillbaka och bad om ett samtal.

”Gud påminner mig varje kväll”
“Jag har fått se Guds kraft verka i människor och lett hundratals till tro. Men varje kväll påminner Gud mig om det som jag har gjort orätt mot dig”, sa pastorn.
Till slut orkade han inte med de sömnlösa nätterna längre, utan kom tillbaka.
“Nu vill jag be dig om förlåtelse för allt ont jag har gjort mot dig”, sa pastorn och berättade om långt fler saker än de som vår medarbetare känt till.
“Jag är så glad att du kommer hit”, svarade vår medarbetare, “och jag är glad att få säga det till dig när vi ser varandra i ögonen att jag har redan förlåtit dig.”

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.