Ett skott träffade benet, ett annat strök hans panna. Men Ahmed, som kommer från en kristen minoritet i Maidurguri, Nigeria, överlevde attacken.
Han tvingades dock flytta till en annan ort med sin familj och fortsätta radioarbetet därifrån.
Situationen i norra Nigeria är komplex. Oroligheterna beror på religionsmotsättningar, men också på ekonomiska och politiska faktorer och på spänningar mellan olika etniska grupper. Att kristna förföljs och i vissa fall mördas är dock ett faktum. Kyrkor utsätts regelbundet för bränder och andra attentat. Med fara för sitt eget liv fortsätter våra systrar och bröder att stå upp för sin tro på Jesus och sprida evangeliet.
Ahmed (namnet är fingerat av säkerhetsskäl) växte upp i närheten av Boko Harams högkvarter. Från början var detta en muslimsk grupp som ägnade sig åt fördjupade studier av Koranen. Så småningom blev den extrem och våldsbenägen. De senaste åren har tusentals människor fallit offer för Boko Harams terrordåd, och organisationen sprider skräck omkring sig. Ahmed är tekniker i en studio som producerar radioprogram på språket kanuri för IBRA. Sändningarna sker via kortvåg ett par kvällar i veckan. Programmen kan höras i Nigeria och hela Västafrika. Responsen är blandad. Radiofolket får både dödshot och positiva och tacksamma reaktioner.
Att det inte rör sig om tomma hot, det vet Ahmed. Han blev skjuten, men överlevde. En kula tog i benet, en annan rispade pannan. På sjukhuset sa man, att han kunde vara tacksam som kommit undan så lindrigt. Samma dag som Ahmed sårades så dödades en pastor och hans medarbetare.
– Gud lät mig överleva så att jag kan fortsätta att arbeta för honom, säger Ahmed när vi möts på en ledarsamling i Togo.
Och det har han gjort. Ahmed har fått ett utökat ansvar för IBRAs arbete i Nigeria. Han är numera också samordnare för produktionen på språket kanuri. Ett språk som förstås och talas av när- mare sju miljoner människor. Det är en språkgrupp som räknas till de minst nådda. Genom Ahmeds arbete får de nu höra berättelsen om Jesus och lära sig frälsningens väg.
Det han gör är inte riskfritt. Det vet han av erfarenhet. Vad Ahmed och IBRAs övriga medarbetare i Nigeria och hela regionen önskar, det är våra förböner och vårt ekonomiska stöd som hjälper dem att göra mer och nå fler.
FOTNOT: Artikeln är hämtad ur IBRAs informationstidning Signalen.
Recent Comments