Phida

Hon rymde hemifrån för att mamma hela tiden tjatade och klagade på hennes sätt att leva. Några år senare rymde hon hem igen från ett misslyckat äktenskap och dränkte sorgerna med att ständigt festa. Men när mamma plötsligt började be istället för att tjata, så vände allt…

Phida var rejält trött på att mamma, Hang Siv, bara tjatade på henne hela tiden. Faktum var att hon faktiskt till och med hatade sin mamma och de var ständigt osams.

Mest tjatade Hang Siv på Phida om att hon inte skulle vara ute och festa så mycket och träffa killar. Till slut kändes det som att ingenting som Phida gjorde var tillräckligt bra. Så hon rymde helt enkelt hemifrån.

”Jag hade inte kontakt alls med mamma under flera år”, säger Phida.

Några år senare gifte hon sig och hon flyttade med sin man från Kambodja till Japan. Men det visade sig snart vara ett misstag. Phida och hennes man bråkade hela tiden. De bara bråkade hela tiden.

Nu rymde Phida från sin man den andra vägen tillbaka till mamma Hang Siv i Kambodja. Phidas man gav henne ett ultimatum: ”Om du inte genast kommer hem, är du inte längre välkommen.”

De bestämde sig för att skiljas och Phida dränkte sina sorger i festande, droger och alkohol. En livsstil som självklart orsakade ännu fler uppslitande konflikter med mamma Hang Siv.

”Till slut kastade mamma ut mig”, säger Phida.

Det gick en tid, men en dag hälsade Hang Siv på Phida och ville hjälpa henne. Det var något i hennes sätt som var helt annorlunda.

”Istället för att kritisera min livsstil, bad hon för mig och berättade att hon börjat tro på Gud”, säger Phida.

Hang Siv förklarar att hon förlorat riktningen och meningen med sitt liv. Hon hade haft det svårt i barndomen och nu kunde hon se hur det gick igen hos hennes barn, inte minst hos Phida. En dag råkade hon få in Family FM på radion och fick höra berättelsen om det borttappade fåret från Bibeln. Hon kände att det var som att radioprogrammet beskrev hennes eget liv i detalj.

”Jag blev så berörd. Hur kan Gud vilja hjälpa mig som inte alltid levt så väl och varit så sträng mot mina barn”, säger Hang Siv.

Hang Siv visste inte riktigt hur hon skulle göra, men följde instruktionerna som gavs i radion och började berätta om allt det som hon gick och funderade över i en bön till Gud. Istället för all den ilska hon känt i hela sitt liv, kände hon hur hon fylldes av kärlek.

”I programmet sa de att Gud förlåter oss och vill att vi ska förlåta varandra”, sa Hang Siv.

Phidas nyfikenhet var helt klart väckt.

”Jag såg hur förändrad mamma var och ville att samma sak skulle hända med mig”, säger hon.

Phida började gå till kyrkan och bestämde sig för att bli en kristen.

”Nu trivs jag att vara med mamma och känner för första gången att hon verkligen älskar mig”, säger Phida och kramar om Hang Siv.

Känner du igen dig?

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.