“Pastor fueled by coffee and the Holy Spirit” står det på t-shirten som Benjamin Edman bär när vi möts. Den nyblivna trebarns-pappan från Lappland pratar energiskt och passionerat om Jesus, församlingen och hur viktigt det är med äkta gemenskap som får genomsyra vardagen. Men även någonting annat kommer snabbt fram i samtalet – kärleken till gott kaffe. Denna kärlek ledde Benjamin i början på året till att starta det egna kafferosteriet, Edmans bönhus. Under december väljer han att skänka tio procent av all sin vinst till IBRAs arbete.  

Mitt i ett villaområde i Laholm står kafferosten i familjen Edmans garage. Grannskapet får ofta njuta av doften av de nyrostade kaffebönorna som är importerade från bland annat Rwanda, Vietnam och Colombia. Under de fåtal månader som företaget varit igång har verksamheten blomstrat och kunder finns nu över hela världen. Men trots att kaffet visserligen är ett stort intresse för Benjamin, så är det inte för intet som han gör det han gör. Han vill använda sitt rostande för Guds skull och uppmuntrar andra att också använda sina intressen för Jesus. 
 
Benjamin har använt Instagram på ett strategiskt sätt för att marknadsföra sin kaffeverksamhet. Sociala medier är en kraftfull plattform för att knyta kontakter både relationellt och affärsmässigt, berättar Benjamin. 

– Jag tror alla kan göra någonting! Alla ska inte bli pastorer eller så, vi alla kan använda våra passioner för Jesus. Brinner du för att måla till exempel, ja men hitta en sätt att måla på för Jesus. Gud har lagt ner saker i våra liv av en anledning! I mitt fall blir det att jag rostar kaffe, förklarar Benjamin. 

Det sociala engagemanget är viktigt för Benjamin, han stöttar olika projekt med hjälp av det kapital som genereras av Edmans bönhus. Tidigare har han exempelvis skänkt del av sin vinst till PMUs arbete mot könsstympning i Kenya. På frågan om varför han väljer att ge vidare av det han fått är svaret rakt och enkelt.  

– Jag är uppväxt i frikyrkan och tiondet är en naturlig del i mitt liv. Så när jag startade företag tänkte jag “Vad ska mitt tionde i företaget gå till?”.  

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.