radio-543122

Radio Samas kontor i Kairo fick för drygt ett och ett halvt år sedan ett tillskott i personalen; Sarah. En ung kvinna som dagligen arbetar för att sprida kärlek och kristna värderingar i Mellanöstern och Nordafrika. Utan att nämna namnet Jesus.

Ljudet av klapprande barnfötter ekar mellan kontorets väggar. Sarahs kollegor har med sig barnen till arbetet. En vit korridor leder Sarah till studion. Fönstret avslöjar de slitna byggnaderna utanför där Kairos avgaser krampaktigt klamrar sig fast vid den sandiga fasaden. När dörren stängs försvinner ljuden från tumultet utanför. Rummet är inrett med mörkt tyg och ljudisolerande rosa block på väggarna. I studion har Sarah sin dator med ett bibliotek på omkring 2000 låtar. De kommer till användning när hon sätter ihop sin livesändning, fem dagar i veckan.

I programmet varvas musik med diskussioner om olika sociala frågor. Lyssnarna ringer in via Skype eller kommenterar på Facebook. Sarahs huvudsakliga uppgift är att visa människor att det finns någon som lyssnar på dem, och att få lyssnarna involverade i programmet.

– Det är inte bara en show, vi bygger relationer med lyssnarna över tid. Vissa berättar väldigt personliga historier från sina liv, säger Sarah. Radio Sama riktar sig till människor i Nordafrika och Mellanöstern. I flera av länderna är det oacceptabelt att lyssna till kristna budskap. I sändningarna kan de inte använda ord som Jesus eller Bibeln.

– För mig är det väldigt värdefullt att se hur människor ringer in och kommenterar, trots dessa förhållanden. Vi attackerar inte andra religioner. Så därför är det okej för folket att lyssna på oss, säger hon. Ändå finns risk för ”hackning” vilket skedde tidigare i våras. Efter sändningstid kontaktar flera lyssnare henne genom privata Skypesamtal och chatt. Där kan Sarah berätta om vad Bibeln säger om diskussionsämnet och svara på frågor om Jesus. Ämnena i programmet är varierande sociala frågeställningar. Förra sändningen handlade om huruvida det är bra för barn att bli jämförda med andra barn av sina föräldrar. Sarah försöker hålla språkbruket lätt för att alla ska kunna ta till sig budskapet, och undviker därför krångliga kristna termer.

I rummet intill har fika serverats och Sarah går in till medarbetarna. Inom några minuter håller hon en bebis i famnen. Barnet tittar nyfiket upp på hennes ansikte. De smala ögonbrynen, runda kinderna och breda leendet. Bebisens mamma, Hannah, har ställt ett fat småkakor på skrivbordet. Kakorna är täckta med mandelflarn och choklad.

– Vill du ha vår egyptiska specialité? Te med mjölk, säger hon och skrattar, medan hon böjer sig fram och plockar upp barnet ur Sarahs famn. Sarah är Radio Samas senaste tillskott. Hennes program är fyra timmar långt och sänds fem dagar i veckan, söndag till torsdag

– Jag har ingen aning om hur vi får ihop det, säger hon och skrattar. Hon brinner för sitt arbete och för att se människor hitta hem till Jesus. Sarahs egen Gudsresa började på stapplande barnsben. Hon växte upp med att höra om Jesus, men kände att hon var den sista personen som kunde följa honom. Sarah var en väldigt känslig och blyg tjej. När hon pluggade på universitetet blev hon ofta sårad av människor omkring sig. Och smärtan fick henne att vilja ge sitt liv till Gud. Där började hennes kärlekshistoria.

– Jesus blev min vän, min älskare. Mitt allt. Att få prata med honom och lyssna på honom är fantastiskt. Innan blev jag chockad varje gång någon sa att ”Gud sa åt mig att göra det här”. Jag förstod inte hur Gud kunde tala till människor i vardagen. När hon nu ser tillbaka på den person hon var känner hon inte igen sig. Det har varit en enbart positiv utveckling. Sarah sprudlar där hon sitter. Ögonen lyser av en barnslig glädje. Hon vill att Gud ska vara i centrum för allt hennes arbete. Idéerna till livesändningen kommer genom bön.

– Jag vill inte prata om vad som helst. Varje kväll ber jag över vilket ämne jag ska diskutera dagen efter, och Gud ger mig alltid nya idéer. Det händer också under sändningstid att Jesus ger henne idéer hon inte förberett sig för. Det gör arbetet kreativt och levande. Sarah drömmer om att finna Gud mer och mer i sitt liv. Att se hans plan utkristalliseras gör henne lycklig. Hon beskriver Jesus med första kapitlet i Johannesevangeliet:

”I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud”.

– De här verserna gör mig häpen. Eftersom som han inte bara är en person, inte bara en profet. Utan allt är skapat av honom och skapat med honom. Ingenting i vårt universum skulle finnas utan honom. Och jag förstår inte hur någon med all denna makt och härlighet, med all denna kärlek, kunde finnas i en kropp och bara älska alla. Till och med de som hatar honom. Sarah ställer ifrån sig glaset hon håller i sin hand. Klockan är kvart i ett och hon slinker in i studion. Stänger försiktigt dörren om sig. Tystnaden uppstår än en gång. Om några minuter är hon i livesändning. Ett program som dagligen förändrar människors liv i andra länder. Hon sätter sig framför datorn. Hon är redo.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.