Den ene var terrorist och den andre var på flykt. Nu delar de tillsammans Guds ord till sitt folk.

-Gud hade förvandlat hans liv. Nu satt jag framför honom och hörde att han talade Guds ord, säger Shabir som flytt från sitt krigshärjade land.


-Vi kallade dem terrorister – utländska krigare som kom till mitt land och bodde uppe i bergen för att kriga mot vilken övermakt vi än hade just då, säger Shabir.
Att kriga mot varandra i ett inbördeskrig och att självpåtagna frihetskämpar kom in i landet för att kriga mot USA och imperialismen sågs helt olika.

Terrorister vill inte komma överens
-Vi har en historia med många krig. När vi krigar inbördes kommer vi överens imorgon. Men de utländska krigarna gjorde inte på samma sätt. De kom bara med sina vapen för att kriga. De ville inte komma överens och de brydde sig inte om vilken skada de gjorde på vårt land.
Shabir tvingades inte lämna sitt land direkt när han kommit till tro på Jesus. Det var först nära tio år senare 2011 när regeringen började jaga dem som hade en hjärtats tro på Jesus som han flydde och började så småningom arbeta i ett av IBRAs uppföljningsteam.
Den senaste tiden har han kommit i kontakt med alltfler imamer som ringer in efter radioprogrammen och vill veta mer om Jesus. Därför sammanfördes han med Khaled som är imam.

Memorerar bibeltexter
Khaled lever som imam och är kvar i den kontext där han var där han blev frälst. Han memorerar bibeltexter för att det är för farligt för honom att ta med sig en bibel där han lever.
-Jag trodde aldrig att jag skulle arbeta tillsammans med en terrorist. Men när jag hörde honom berätta förstod jag att han varit just det och krigat i mitt land, säger Shabir.
Imamen ställde sig inför de som kommit dit för att arbeta tillsammans för att hitta vägar att följa upp imamer. Och han talade:
“Vi kan läsa våldets historia. Hur får vi fred? Min historia har lett till lidande för många. Djävulen vill stjäla, slakta och döda. Jag har blod på mina händer. Heligt blod har flutit. Vems? Jesu blod.”
Den fårade mannen såg ut i den lilla gruppen i lokalen och det enda ljudet som hördes var fläkten som vevade runt den heta luften.
“Låt er inte luras. Jesu renande blod är det enda som ger försoning. Det är fullbordat!” sa han och torkade sina tårar.
Alla som satt i rummet torkade också sina.

”Vi är båda i behov av förlåtelse”
-Jag upplevde att Gud hade förvandlat hans liv. Nu satt jag framför honom och hörde att han talade Guds ord, säger Shabir.
Shabir och Khaled gick sedan iväg tillsammans för att planera hur de ska nå imamerna i området på bästa sätt; han som lämnat sitt hemland och startat upp ett liv på nytt någon annanstans omfamnar mannen som en gång varit gerillastrateg med hans eget folk som måltavla.
-Vi är båda i behov av förlåtelse. Nu ska vi arbeta tillsammans i Guds rike för att bygga Guds församling.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.