Mahmoud lät fingrarna löpa över tangenterna. Först lite trevande sedan alltmer bestämt.  Hela hans inre anade att det som nu höll på att hända var livsavgörande. Nej, han anade inte. Han visste! I det chattforum där han spenderat ganska mycket tid på sistone formade han nu orden. ” Nu har jag bestämt mig…”, så började han sitt meddelande.

Vägen fram till detta ögonblick hade inte varit spikrak. Att det var så här det skulle sluta, hade han inte i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig när han och familjen lämnade sitt hemland. Flykten, avskeden, tårarna och längtan efter frihet hade helt förändrat familjens liv. Nytt språk, nytt land, nya vänner. Eller vänner förresten, Mahmoud hade mest spenderat sina dagar hemma i den enkla lägenheten. Både njutit av ensamheten och plågats av den. Hans fru Roulla hade varit den som knutit nya vänskapsband. Hon hade sökt sig till den muslimska gruppen i staden och undervisade Koranen i moskén.

Mahmoud hade aldrig varit så religiös, han hade kämpat för annan frihet och det hade gjort att de nu var flyktingar i den europeiska migrationsstatistiken. Under de långa, ensamma dagarna hemma hade TV-tittandet blivit Mahmouds enda sällskap. De kristna kanalerna sände dygnet runt och de hade blivit en del av hans vardag. I slutet av programmen var det alltid en inbjudan till att själv bli en kristen och då stängde han alltid av. “Jag drogs till programmen, men att jag skulle bli en del av det de kristna talade om var alltför fjärran”, berättar Mahmoud.

“Jag kommunicerade med de kristna, ställde mina frågor på chattforumet, någon gång ringde jag och samtalade med en man på telefon. Jag fick Lukasevangeliet sänt till mig och började läsa. Började förstå mer och mer. Jag längtade och förstod att den frihet jag längtade efter inte fanns där jag sökt den tidigare.” Mahmoud hade bestämt sig. Den här gången skulle han inte stänga av när frågan om han själv skulle bli en Jesu efterföljare ställdes. “En till synes helt vanlig dag var jag framme vid ett beslut. Jag var uppkopplad på de kristnas chatt och jag skrev klart mitt meddelande: ‘Nu har jag bestämt mig. Jag vill bli en efterföljare till Jesus. Nu!’”

 

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.