welcome-to-sweden

När flyktingströmmarna började flyta allt snabbare mot Sverige dök idén upp att göra ett radioprogram där flyktingar får en chans att både lära sig språket och kulturen. Programmet ”Welcome to Sweden” finns nu tillgängligt på ibra.se/welcometosweden

”Programmet är tänkt att vara lättsamt och underhållande, men också fungera som en inspiration för att vilja lära sig mer”, säger Sara Jakobsson.

En stor barriär för att bli accepterad och integrerad i ett nytt land är språket och kulturen.

I Sara Jakobssons och Amisis programdel ”Learn swedish” är det precis de här två sakerna som är i fokus.

Programidén är att svenska Sara Jakobsson lär egyptiska Amisi svenska och hur det är att vara svensk.

”Jag är inte på något sätt lärare. Istället blir det mer en kompis som lär ut språk och kultur till en kompis”, säger Sara Jakobsson.

”Tanken är att det ska vara med glimten i ögat och mycket humor. Det handlar inte om att sätta grammatiken”, säger Amisi.

”Förhoppningsvis blir man inspirerad till att ta en kurs och faktiskt lära sig språket”, säger Sara.

Förutom den enkla språklektionen berättar de ”short facts” eller korta fakta om saker som är viktiga och som skiljer sig åt i det svenska samhället.

Att samtala med de två unga kvinnorna ger en känsla av hur ett program kan vara. Sara förklarar till exempel att det i Sverige inte går an att bara ta för sig av plastpåsarna i snabbköpet utan att betala för dem och att när man väntar på bussen ställer man sig i kö och tränger sig inte före.

”Ja, och midsommar! Varför svenskarna hoppar runt som grodor runt en stång och sjunger koakkakak”, säger Sara och skrattar.

”Varför gör ni det då?” säger Amisi.

”Det vet jag inte, även jag är förvånad över vissa saker vi gör. Saker jag inte brukar tänka på när jag är i Sverige”, säger Sara. ”När jag ska förklara att vi till påsk ger varandra påskägg fyllda med chokladägg och att vi målar ägg – för att fira att Jesus dog för oss på korset – då kan jag få svårt att förklara det.”

Kulturskillnaderna blir tydliga för Sara som sedan i höstas bor i Egypten och har fått anpassa sitt beteende till en annan kultur.

En sak som förbryllar Amisi mycket är att svenskarna blir arga om man inte kommer i tid.

”För oss är tid lite mer flytande och inte på minuten. Men jag förstår att det är en viktig sak att förmedla om man ska leva i det svenska samhället”, säger hon.

Programmet är tänkt att vara ett lättsamt program.

”Vi vill så klart lära dem lite av språket och traditionerna. Men det viktiga är att de får känna sig lite mer hemma och att kunna få lära känna de där märkliga svenskarna lite mer”, säger Amisi och nickar åt Sara.

”Ja, om de kan få skratta lite med oss också, så känns det bra”, säger Sara.

Men det finns också en del allvarliga saker som tas upp i programmet.

”Att kvinnor har rätt att skilja sig i Sverige och om de mänskliga rättigheterna”, säger Sara.

Programmen finns nu att ta del av och är tänkta som en möjlighet att knyta kontakt med nyanlända. Detta blir också en möjlighet för svenska församlingar att ta ett första mjukt steg med syfte att etablera relation för att sedan kunna dela evangeliet.

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.