På samma sätt skall ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er fader i himlen. Matt 5:16

Hans iver att kunna argumentera mot den kristna tron var så stark att han köpte en Bibel och började läsa vers för vers för att själv kunna jämföra. Snart insåg han att både Koranen och Bibeln säger att Jesus är den sanna vägen, och att han inte kände den Gud som han tillbad…

Athmani hade till slut inget val. När han jämfört Koranen och Bibeln insåg att han inte kunde bortse från det faktum att det var den Gud han mötte i Bibeln som han måste tro på.

”Men vi muslimer har fått lära oss att Jesus inte är Gud. Så småningom förstod jag att Jesus är Gud”, säger han.

Men när han hörde ett radioprogram från en av IBRAs partners i området. Då började han på samma nogsamma sätt läsa Bibeln.

”Jag blev väldigt attraherad av budskapet som handlade om Guds kraft. Jag lyssnade också på predikningar som jag funderade över och jämförde med Koranens budskap. Jag köpte Bibeln som jag läste noga, vers för vers.”

Vid flera tillfällen drömde han om Jesus.

”Du har tjänat Satan tillräckligt länge, nu ska du tjäna mig”, sa han.

Athmani svarade honom med ord från Koranen på arabiska där han förbannade Jesus som vore han Djävulen själv. Då försvann han. Men följande natt återkom Jesus och sa samma sak.

”Vem är du?”, frågade Athmani.

”Jag är Jesus”.

”Jag kan inte bli en kristen, jag kan inte tjäna dig”, sa Athamani och då försvann Jesus.

Efter en vecka, när Athmani var ute och promenerade visade sig Jesus för honom igen.

”Då kände jag att mitt hjärta öppnades. Jag gick till en kyrka och träffade en pastor och sa att jag måste ta emot Jesus som min frälsare och herre. Pastorn trodde mig inte, men jag sa att jag önskade mig det av hela mitt hjärta.”

När han kom hem hade ryktet redan gått före honom. Hans pappa och de andra i byn stod och väntade på honom. De ville döda honom. Athamani lyckades fly till huvudstaden i landet och kom så småningom i kontakt med IBRAs partner som sänder radio i området, och som sökte någon med muslimsk bakgrund som ville arbeta för att nå muslimer.

Athamani ändrade sitt namn till Ezra och utbildade sig till radioproducent. När de direktsända radioprogrammen från FM-stationen började sändas blev responsen enorm. På bara tre månader blev 80 muslimer frälsta.

”Om jag inte använde media skulle det kanske ta mig fem år att besöka lika många som jag nu kan nå på en timme via radio.”

Ezra ville ge fler möjligheten att upptäcka Bibeln på samma sätt som han själv hade gjort, så han startade en upptäckarbibelstudiegrupp i Arusha med nio personer.

Nu ligger Ezras fokus på att nå de muslimskt dominerade områdena runt hans egen hemstad.

”Området har många problem som behöver lösas, även utvecklingsmässigt ligger den landsbygden långt under övriga landets standard. De behöver evangeliet.”

Under tiden som gått från hans flykt, har han bett om att hans familj ska komma till tro.

”Idag tackar jag Gud för att pappa blivit frälst.”

Läs mer om IBRAs arbete i Östafrika här.

 

Vi når öppna hjärtan i slutna länder

Tillsammans kan vi berätta om Jesus i 60 länder på 100 språk. Bli månadsgivare - ett enkelt och praktiskt sätt att skapa lärjungar tillsammans med IBRA.